Bolkestein II (1)

resentator Leo Fijen zat dinsdagmiddag in het RKKpraatprogramma S oeterb e e ck nog gewoon gezellig een beetje voor zich uit te gesticuleren met Doekle Terpstra, de aardige CNV-voorzitter die deze week naar de HBO-raad vertrekt, en ook op de website van Katholiek Nederland was op de livecam in Vaticaanstad...

Wim de Jong

Jammer dus. Gerard Arninkhof scoorde in de verlenging van het zes uur-Jo u r n a a l . Was daarna bereid de bal weer eventjes af te staan aan Pieter Jan Hagens van Tw e e Va n d a a g (dat soepel en adequaat anticipeerde), maar brak om tien over half zeven opnieuw op botte en arrogante manier in voor de grote bekendmaking. Benedictus de zestiende dus, ofwel: Frits Bolkestein de tweede, zoals half Nederland blij verbaasd zal hebben geroepen toen paus Ratzinger in beeld kwam.

Nou ja, blij: het is een overgangspaus, vond ex-priester André Truyman in TweeVandaag , maar wel een voor wie de overtreffende trap opnieuw moet worden uitgevonden, want een 'zeer uiterst conservatieve man'. Ook NOS-correspondente Andrea Vreede wilde direct na het habebus papam spontaan wel van onder uit de zak geven: Benedictus (de gezegende) is een typische apparatsjik voortgebracht door de Curie, van wie dus geen verrassingen hoeven te worden verwacht.

Ander kerkelijk nieuws: onder de Nederlandse christenen die daar joyeus de schouders bij ophalen, bevindt zich ook Doekle Terpstra, die in S oeterbeeck onthulde dat het wat hem betreft een 'zegen' is dat de kerken leeglopen, omdat hun institutionele gezag toch is verdwenen. Wie wel goed zat gisteren: Teleac/NOT, dat gistermiddag alvast zelf een van de grote onderwerpen op de agenda van B16 had geplaatst, dat van de geboortebeperking. In India namelijk is het voor beginnende moeders zaak dat ze zoveel mogelijk jongetjes op de wereld zetten, en als ze daarin mislukken worden ze door echtgenoot of schoonfamilie in brand gestoken.

Op die manier laten jaarlijks 25 duizend vrouwen het leven. Een goed ding voor de B16 om de tanden in te zetten, en misschien dat ook Ayaan Hirsi Ali er wat mee kan op het diner van Ti m e Ma g a z i n e waar ze als een van de groten der aarde binnenkort haar opwachting zal maken.

Meer over