Bolkestein: geen crisis EU na nee

Voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein bestrijdt dat de Europese Unie in een diepe crisis wordt gedompeld als de Franse en/of Nederlandse kiezers de nieuwe Grondwet afwijzen....

'Als Nederland nee zegt of als Frankrijk nee zegt, dan is het grondwettelijk verdrag kaduuk. Dat zou ik jammer vinden, omdat we dan een kans missen om de Unie democratischer en doelmatiger te maken. Maar om nou te zeggen dat er dan een grote crisis uitbreekt - nee. Dan gaan we gewoon door zoals we nu werken, namelijk op basis van het Verdrag van Nice', aldus Bolkestein.

Vandaag verschijnt het dagboek dat hij gedurende zijn ambtsperiode in Brussel heeft bijgehouden, onder de titel Grensverkenningen.

Mocht de Grondwet worden afgewezen, dan mag dit volgens Bolkestein niet worden afgedaan als een 'verkeersongeluk'. Het zou voor zijn opvolgers in Brussel en voor de regeringsleiders van de lidstaten reden moeten zijn om 'de hele zaak opnieuw te doordenken'. Maar erg hoopvol is hij niet gestemd, want 'dat zou moeten aangezwengeld door iemand met gezag', en die ontwaart hij niet in de belangrijkste Europese hoofdsteden.

Dinsdag werd bekend dat Frits Bolkestein, samen met onder anderen de Duitse ex-minister Otto Lambsdorff en de voormalige Amerikaanse handelsgezant Stuart Eizenstat, adviseur wordt van de raad van bestuur van Menatep, de Russische investeringsmaatschappij van Joekos-oprichter Michail Chodorkovski. De oud-eurocommissaris is niet bevreesd dat hij zich in een wespennest steekt.

Het adviseurschap blijft naar zijn zeggen beperkt tot gesprekken over mondiale ontwikkelingen. Deze gesprekken zullen plaatsvinden in Londen en Washington. De top van Menatep heeft een internationale samenstelling. Bolkestein houdt zich ook verre van het proces tegen Chodorkovski, al maakt hij zich wel grote zorgen over de 'signaalwerking' van dit 'politieke proces'.

Meer over