nieuwsbolivia

Bolivianen massaal de straat op uit woede over verkiezingsuitslag

Na Ecuador en Chili is ook Bolivia in de ban van protesten gekomen. Zo'n honderdduizend boze Bolivianen vullen in de hoofdstad La Paz de straten rondom een hotel waar de kiescommissie de laatste stemmen van de presidentsverkiezingen telt. De oppositie in het land beschuldigt president Evo Morales van het manipuleren van de verkiezingen.

Redactie
Oproerpolitie in La Paz, waar massaal gedemonstreerd wordt. Beeld REUTERS
Oproerpolitie in La Paz, waar massaal gedemonstreerd wordt.Beeld REUTERS

Maandag braken in het land al rellen uit en werden in andere steden onder meer regeringsgebouwen in brand gestoken, terwijl Morales ontkent dat met de uitslag wordt gerommeld. Volgens persbureau Reuters is het protest in La Paz de grootste demonstratie in Bolivia in tientallen jaren tijd. Demonstranten wierpen door de politie opgeworpen barricades omver. Agenten reageerden door traangas af te vuren.

Momenteel is 97 procent van de stemmen geteld. Morales loopt 9,4 procent voor op zijn belangrijkste uitdager, Carlos Mesa. Voor een nieuwe regeringsperiode moest Morales ten minste 50 procent van de stemmen behalen, of 40 procent met minstens 10 procentpunten voorsprong op de tweede kandidaat, in dit geval Mesa.

Zondag stopte de kiescommissie plotseling, nadat slechts 84 procent van de stemmen geteld waren, met het updaten van de resultaten. Op dat moment leek het erop dat Morales en Mesa afstevenden op een tweede ronde, die op 15 december zou gaan plaatsvinden. Met het abrupte einde aan het delen van de meest recente resultaten wilde de kiescommissie verwarring over voorlopige en officiële resultaten voorkomen, aldus een verklaring. Mesa twitterde direct dat de regering probeerde de uitslag te beïnvloeden.

Chileens openbaar vervoer

Het is niet alleen in Bolivia onrustig. In Chili werd onlangs de noodtoestand uitgeroepen nadat een tariefsverhoging voor het openbaar vervoer tot massale woede leidde. Bij een geweldsexplosie vielen vorig weekend zeker vijftien doden. Veel demonstranten roepen om het aftreden van president Sebastian Pinera. Pinera beloofde daarop verhoging van de minimumsalarissen, het basispensioen met 20 procent te verhogen en de elektriciteitstarieven te bevriezen. Daarnaast heeft hij een wet voorgesteld waarin de overheid de kosten van dure medische behandelingen voor zijn rekening neemt en worden de prijzen van medicijnen lager.

In Ecuador waren aangekondigde bezuinigingsmaatregelen een aanleiding voor hevige protesten. De Ecuadoriaanse president Lenin Moreno wist een deal te sluiten met de inheemse protestleiders en besloot de maatregelen af te blazen.

Van Libanon, Indonesië tot Chili; overal gaan burgers de straat op uit woede over gestegen brandstofprijzen, de kosten van een metrokaartje of uit ongenoegen over hun corrupte of incompetente regeringen. Lees hier wat er in Libanon en Indonesië gaande is:

Het Libanese verzet lijkt een massaal volksfeest, maar het is serieus.

In Indonesië zijn corruptie, onderdrukking en vriendjespolitiek terug van weggeweest.

Meer over