NieuwsVerkiezingen Bolivia

Boliviaanse president zwicht voor protesten en treedt af

De Boliviaanse president Evo Morales is gezwicht voor de aanhoudende protesten tegen de verkiezingsuitslag van vorige maand. Hij trad zondag af, nadat duidelijk was geworden dat hij ook de steun van het leger en de politie kwijt was.

Carlijne Vos
Feest bij de oppositie in de Boliviaanse hoofdstad La Paz, na het aftreden van president Evo Morales. Beeld Reuters
Feest bij de oppositie in de Boliviaanse hoofdstad La Paz, na het aftreden van president Evo Morales.Beeld Reuters

De politie koos zaterdag al de kant van de anti-Morales-demonstranten die aandrongen op nieuwe verkiezingen. In een televisie-uitzending vanuit het presidentieel paleis beloofde Morales die uit te schrijven om de spanningen in het land weg te nemen. Ook beloofde hij de leden van de kiescommissie te vervangen. Hij leek van plan om zelf als kandidaat aan de nieuwe verkiezingen mee te doen, maar zondag riep legerleider Williams Kaliman de president op helemaal terug te treden en niet meer mee te doen aan die nieuwe verkiezingen. Daarop was zijn positie onhoudbaar geworden en trad Morales helemaal terug.

De verkiezingen van 20 oktober werden toen al door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) ongeldig verklaard. Morales zou de uitslag hebben ‘gemanipuleerd’, aldus deze onafhankelijke waarnemer. De OAS had meteen na de verkiezingen al om een tweede ronde gevraagd, maar de president legde dit advies toen naast zich neer.

Morales trad af na aanhoudende protesten tegen de uitslag van de stembusgang in Bolivia, vorige maand. Beeld REUTERS
Morales trad af na aanhoudende protesten tegen de uitslag van de stembusgang in Bolivia, vorige maand.Beeld REUTERS

In het Zuid-Amerikaanse land is het al weken onrustig, na de omstreden verkiezingsuitslag. Aanleiding tot de protesten was dat het openbaar maken van de tellingen kort voor het einde werd gestaakt. 24 uur later claimde Morales de overwinning. Volgens de president, die voor een eveneens omstreden vierde ambtstermijn ging, was een tweede stemronde niet meer nodig omdat uit de tellingen zou zijn gebleken dat hij 10 procent meer stemmen had dan zijn rechtse tegenstander Carlos Mesa, precies genoeg voor de overwinning.

De oppositie riep direct dat er sprake moest zijn van fraude, en aanhangers van Mesa gingen wekenlang de straat op om een tweede ronde te eisen. De protesten werden aanvankelijk met harde hand neergeslagen, waarbij zeker drie doden en tweehonderd gewonden zijn gevallen. De omslag kwam zaterdag, toen de politie zich achter de demonstranten schaarde, zondag gevolgd door de militairen.

De 60-jarige Morales, die ook door de Verenigde Staten en de EU onder druk werd gezet, deed de protesten af als een ‘poging tot een staatsgreep’. Morales was de eerste president van inheemse komaf.

Lees verder

Ooit werd Evo Morales, Bolivia’s eerste inheemse president, wereldwijd geprezen. De verkiezing van de eenvoudige boerenzoon in 2005 was goed voor arm Bolivia. Nu, bij zijn derde herverkiezing, ontpopt hij zich tot plucheklever.

Politiemensen nemen deel aan een protestmars, nadat ze zich achter de demonstranten hebben geschaard.  Beeld AFP
Politiemensen nemen deel aan een protestmars, nadat ze zich achter de demonstranten hebben geschaard.Beeld AFP
Meer over