Boliviaanse president kondigt verkiezingen aan

President Carlos Mesa van Bolivia heeft donderdagavond verkiezingen aangekondigd voor een constitutionele raad, die de grondwet moet herzien. Op dezelfde dag, 16 oktober, zal een referendum worden gehouden over regionale autonomie....

ANP

Met die toezeggingen hoopt Mesa een eind te maken aan de gewelddadige opstand die al twee weken in zijn land aan de gang is. Hij zei niet te willen wachten tot het Congres over de situatie vergadert. Dat had eerder op de dag besloten dinsdag pas weer bijeen te komen, omdat de leden het niet eens konden worden over de agenda.

Wegblokkades van betogers en een 48-uursstaking in het transport hebben de Boliviaanse hoofdstad La Paz volledig lamgelegd. Net als vijf andere grote steden, is de hoofdstad geïsoleerd.

De betogers, voornamelijk kleine boeren en arbeiders, eisen een herziening van de grondwet, omdat zij een andere verdeling van de macht in Bolivia willen zien. Ook willen zij dat de olie- en gasindustrie volledig worden genationaliseerd. Op 17 mei nam het Congres een omstreden energiewet aan, die de staat een groter aandeel gaf in de olie- en gasindustrie. Volgens buitenlandse oliemaatschappijen die in het land actief zijn, kreeg de regering daardoor veel te veel invloed. De linkse oppositie gaat de nieuwe wet echter nog lang niet ver genoeg.

In het referendum kunnen de burgers zich uitspreken over meer autonomie van de provincies. De rijke provincies in het oosten van het land, waar zich de meeste olie en gas bevindt, hebben daar steeds op aangedrongen.

Meer over