Bolivia slaat protest hard neer

Op last van president Evo Morales heeft de Boliviaanse politie zondag met harde hand een eind gemaakt aan een ruim een maand durende mars van 1.500 Amazone-indianen. De inheemse betogers verwerpen de aanleg van een autoweg dwars door een groot natuurreservaat.

ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - De agenten vielen zondagmiddag met traangas en wapenstokken het tentenkamp van de indianen aan, dicht bij het dorpje Yucumo, in het noorden van Bolivia. Daarbij vielen aan beide zijden gewonden. Politiechef Oscar Muñoz verzekerde dat tot actie was overgegaan omdat de agenten door de inheemsen waren bedreigd met stenen en pijlen.

Nationale ombudsman Rolando Villena verklaarde daarentegen dat de politie de indianen compleet verraste toen ze op het punt stonden te eten. Villena hekelde het 'buitensporige' geweld tegen de betogers. Het kantoor van de Verenigde Naties in La Paz deelde die kritiek.

Zondag was de 41ste dag van de protestmars. Zaterdag waren de spanningen opgelopen, toen een groep inheemse vrouwen de minister van Buitenlandse Zaken David Choquehuanca dwong een paar uur mee te marcheren. Choquehuanca, die optrad als bemiddelaar, werd als menselijk schild gebruikt tegen de politieblokkades in Yucumo. De regering sprak van een 'gijzeling', al wilde de bewindsman - een Aymara-indiaan, evenals president Morales - dat woord niet gebruiken.

De Amazone-indianen begonnen aan de mars op 15 augustus in Trinidad, de hoofdstad van het departement Beni, 600 kilometer ten noordoosten van regeringscentrum La Paz. Ze protesteren omdat de geplande autoweg, gefinancierd door Brazilië, hun leefgebied ernstig zou aantasten. Het project in het nationaal reservaat Isiboro Sécure maakt volgens hen de weg vrij voor olieboringen en voor de teelt van cocaplanten, de basisstof voor het maken van cocaïne.

De politie ging tot actie over enkele uren nadat president Morales een regionaal referendum had aangekondigd over de autoweg, in de departementen Cochabamba en Beni. Ook had de president de indianen opgeroepen tot een dialoog in La Paz. Maar inmiddels zijn de meeste inheemse leiders uit Bolivia's Amazonegebied aangehouden.

Morales blijft het project verdedigen. De 306 kilometer lange autoweg, waarvan de aanleg 310 miljoen euro kost, maakt deel uit van een grote corridor die Brazilië, Bolivia en Peru moet verenigen. De regering beschuldigt voormalige bondgenoten, onder wie oud-minister Alejandro Almaraz, ervan de indianen te manipuleren.

Maandag diende minister van Defensie Cecilia Chacon haar ontslag in, nadat de oppositie de politie-aanval op de mars als 'fascistisch'en 'dictatoriaal' had bestempeld.

undefined

Meer over