Bolivia: 'Paus wil cocabladeren kauwen'

De paus zal tijdens zijn komende bezoek aan Bolivia kauwen op cocabladeren. Volgens de Boliviaanse minister van Cultuur, Marko Machicao, heeft de kerkvorst de autoriteiten onlangs gevraagd hem wat bladeren te geven tijdens zijn bezoek aan het Andesland. Dit maakte de bewindsman maandag bekend. De bladeren dienen onder andere als grondstof voor het maken van cocaïne.

Redactie
Een vrouw in Bolivia kauwt op cocabladeren. Beeld afp
Een vrouw in Bolivia kauwt op cocabladeren.Beeld afp

De paus bezoekt Bolivia op 8 juli. In de Andes-landen wordt de cocaplant al duizenden jaren gebruikt als medicijn, onder meer voor de bestrijding van hoogteziekte. De Boliviaanse hoofdstad La Paz bevindt zich op een hoogte van 3.650 meter. Hoewel de paus een Argentijn is, zal deze flinke hoogte ook voor hem niet makkelijk zijn.

Machicao zei in een interview op de Boliviaanse televisie dat de regering de paus eigenlijk had voorgesteld om cocathee te drinken. Maar volgens hem had de kerkvorst de autoriteiten vervolgens 'uitdrukkelijk verzocht' om op de bladeren te kauwen.

'We zullen hem opwachten met de heilige cocabladeren', aldus de minister. Het Vaticaan heeft het opmerkelijke verzoek nog niet bevestigd. In het drugsverdrag van de VN uit 1961 werden cocabladeren wereldwijd verboden verklaard. In Bolivia is het gebruik van de bladeren voor religieuze en medicinale doeleinden wel toegestaan.

Heilig

Veel Bolivianen, in het bijzonder de Indianen, beschouwen de cocastruik als een heilige plant. In de grondwet van 2009 wordt het zelfs een 'cultureel erfgoed' genoemd. President Evo Morales, een voormalige verbouwer van de plant, voert al lang actie om het consumeren van de plant uit de criminele sfeer te halen.

Op de bladeren wordt in Bolivia gekauwd en er wordt thee van gemaakt. Als de paus volgende week inderdaad op de bladeren gaat kauwen, zal dat een flinke opsteker zijn voor de campagne van Morales. Hij pleit voor een breder gebruik van de cocaplant.

De paus zal behalve Bolivia ook Ecuador en Paraguay bezoeken. Het is zijn tweede bezoek aan Zuid-Amerika sinds zijn verkiezing in 2013.

Verbouwers van de cocaplant wachten in de Chapare-regio op de aankomst van president Morales. Beeld reuters
Verbouwers van de cocaplant wachten in de Chapare-regio op de aankomst van president Morales.Beeld reuters
Meer over