Bolivia komt op voor Pacha Mama, maar staat in Cancún alleen

SANTA CRUZ -Het Bolivia van president Evo Morales verzet zich tegen de zaterdag goedgekeurde compromisakkoorden op de VN-top in het Mexicaanse Cancún door te hameren op het belang van de Pacha Mama (Moeder Aarde) en de rechten van inheemse volken. Maar het Zuid-Amerikaanse land wordt genegeerd door alle andere landen.
Als iemand nog twijfelt aan de opwarming van de aarde, is het nuttig te verwijzen naar de Andes-toppen rond La Paz. Twintig jaar geleden waren ze besneeuwd en werd er geskied. Nu voeren de oude skiliften naar bruine grond en rotsen.
'Wij zijn vertegenwoordigers van een klein land, maar we hebben grote principes. Bolivia zet zijn soevereiniteit niet in de uitverkoop. Ons land geeft een stem aan de volken van de wereld en daarom zijn we het niet eens met de resultaten van de klimaatconferentie', zei delegatiehoofd Pablo Solón in Cancún. Volgens Solón biedt de overeenkomst 'geen geloofwaardige instrumenten' tegen de klimaatverandering. Bolivia's onderhandelaar heeft aangekondigd dat het land zich zal wenden tot 'alle internationale instanties', inclusief het Internationaal Gerechtshof. Solón zegt dat de wijze waarop het akkoord is goedgekeurd - zonder unanimiteit - in strijd is met de regels van de VN.
President Evo Morales, een Aymara-indiaan die opkomt voor de rechten van moeder aarde, presenteerde donderdag in Cancún vijftien conclusies van de 'Conferentie van de Volken en de Rechten van de Pacha Mama', die in april in Cochabamba werd gehouden. De 'Cochabamba Overeenkomst' vraagt alle landen te beloven dat ze hun CO2-emissies met 50 procent terugbrengen. Het gaat om veel ambitieuzere doelstellingen dan die van Cancún.
Bolivia's voorstel voor de creatie van een Internationaal Klimaattribunaal werd in Mexico weggestemd. Dat tribunaal zou ontwikkelde landen moeten berechten die zich niet houden aan hun doelstellingen tegen klimaatverandering. Ook werd een door Morales gepromoot 'Verdrag voor de Rechten van de Aarde' door de overige 193 delegaties in Cancún afgewezen. 'We moeten begrijpen dat de natuur ons thuis is. De aarde is ons leven', legde Morales uit. 'Als het kapitalisme overleeft, sterft Moeder Aarde.'
Slechts twee verzoeken van Bolivia werden ingewilligd. Er is een hoofdstuk toegevoegd aan het einddocument dat oproept de mensenrechten te respecteren. Bovendien is het recht op inspraak voor inheemse volken bij alle overheidshandelingen die hun territoria betreffen, opgenomen in de definitieve tekst.
Maar de centrumrechtse oppositie zegt dat de president boter op zijn hoofd heeft. 'Morales presenteert zich als een groene activist en legt de lat extreem hoog. Maar tegelijkertijd promoot hij op agressieve wijze de industrialisering van ons land', zei oppositiesenator Germán Antelo.

Meer over