Bokser 'Hurricane' Carter (76), die 20 jaar ten onrechte vastzat, overleden

De voormalige Amerikaanse bokser Rubin 'Hurricane' Carter is overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. Dat heeft zijn verzorger vandaag bekendgemaakt. Hurricane zat eerder bijna twintig jaar onterecht in de gevangenis van New Jersey voor drie moorden die hij niet heeft gepleegd.

Rubin 'Hurricane' Carter werd 76 jaar Beeld getty
Rubin 'Hurricane' Carter werd 76 jaarBeeld getty

De bokskampioen werd in 1966 gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid bij de drievoudige dood. Carter zou vooral door zijn donkere huidskleur schuldig zijn bevonden door de blanke jury. 'Dat twaalf verkeerd geïnformeerde juryleden mij schuldig bevonden, maakte mij nog niet schuldig. En omdat ik niet schuldig was, weigerde ik mij als een schuldige te gedragen,' zei Carter in 2011 in een interview met de Amerikaanse zender PBS. Vanachter het tralies bleef hij in gevecht voor zijn recht.

Bob Dylan
Bijna tien jaar later schreef Bob Dylan een 8,5 minuut durend lied over Hurricane, die daarmee wereldberoemd werd, maar zijn vrijlating liet nog eens tien jaar op zich wachten. Een netwerk van vrienden en vrijwilligers, onder wie Dylan en Muhammad Ali, die geloofden in zijn onschuld wonnen die strijd. Rechter H. Lee Sarokin gebood de vrijlating van Carter en schreef dat de veroordeling gebaseerd was racisme in plaats van rede.

In 1999 werd zijn levensverhaal verfilmd. Denzel Washington vertolkte de hoofdrol in The Hurricane.

Carter overleed in Toronto waar hij een non-profit organisatie, Innocence International, oprichtte die zich inzette voor de vrijlating van onterecht veroordeelde gevangenen.

Carter in actie tegen Fabio Bettini tijdens een gevecht in Parijs in 1965 Beeld anp
Carter in actie tegen Fabio Bettini tijdens een gevecht in Parijs in 1965Beeld anp
Meer over