Boko Haram slaat weer toe in Nigeria: zeker 55 doden

Opnieuw moet Nigeria na een bloedige dag de doden tellen. Bij twee zelfmoordaanslagen zijn zeker 55 mensen om het leven gekomen en raakten meer dan 100 mensen gewond. De aanslagen worden toegeschreven aan extremisten van Boko Haram.

Mannen bekijken de moskee in Maiduguri waar een zelfmoordenaar zich vanochtend opblies.Beeld ap

Tijdens het middaggebed blies een jonge man zichzelf op in een moskee in de stad Yola, in het noordoosten van Nigeria. Daarbij nam hij 27 mensen mee de dood in, 96 andere aanwezigen raakten gewond. De nationale crisisbestrijdingsdienst drukte mensen op het hart vooral bloed te geven voor de slachtoffers in Yoma. De aanval vond plaats tijdens een inauguratieceremonie van een nieuwe moskee in de stad.

Al voor zonsopgang was het raak in Maiduguri, ook in het noordoosten. Tijdens het ochtendgebed blies ook daar een Boko Haram-strijder zich op met 28 doden tot gevolg. Er leek één dader te zijn, maar omstanders zijn er zeker van twee explosies te hebben gehoord.

De aanvallen zijn de zoveelste in een serie gewelddadigheden van Boko Haram, die dodelijke aanslagen pleegt op zowel moslims als christenen die niet de radicale versie van de sharia volgen die de terreurorganisatie voorstaat. Boko Haram heeft trouw gezworen aan IS en wil een kalifaat stichten in West-Afrika, in delen van Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger.

Bij de zelfmoordaanslagen zijn de afgelopen maanden al honderden slachtoffers gevallen. De afgelopen zes jaar zijn naar schatting 20.000 mensen om het leven gekomen, ruim 2 miljoen mensen zijn gevlucht.

Boko Haram

Jongens en mannen werden door Boko Haram direct vermoord. De vrouwen en kinderen werden meegenomen naar het Sambisa-woud, waar velen van hen overleden aan honger en ziekte.

Het kalifaat in Noord-Nigeria is een soort zwart gat waaruit vrijwel geen informatie naar buiten komt. Dit weten we wel.

Correspondent Kees Broere reist naar Maiduguri, de bakermat van terreurorganisatie Boko Haram. Er is altijd de dreiging van ontvoering of erger. Hoe doe je in zo'n gebied je werk?

Meer over