Bokma Vastgoed voor al uw fraude

VAN ONZE VERSLAGGEVERS MERIJN RENGERS EN JOHN SCHOORL

AMSTERDAM - Morsdood zou hij zijn, Nico Vijsma, de kleurrijkste figuur uit de vastgoedfraude. Maar in plaats daarvan moet hij zich - nu hij vrij van ziekte is verklaard - 4 oktober melden in de rechtbank te Haarlem voor het begin van zijn proces, dat eerder werd uitgesteld vanwege uitgezaaide leverkanker.

Betrokken advocaten verwachten theater in de rechtszaal, temeer daar Vijsma vanaf de eerste try-out van vrijdag een tot de verbeelding sprekend theaterpersonage is. Niemand minder dan Pierre Bokma speelt de komende maanden 'Vijs' in het toneelstuk De Verleiders - de Casanova's van de vastgoedfraude.

Het toneelstuk is gebaseerd op de beststeller over de vastgoedfraude van het Financieele Dagblad-journalisten Gerben van der Marel en Vasco van der Boon, met één opvallend verschil. In het boek is Jan van V., die in januari werd veroordeeld tot 4 jaar cel de hoofdrolspeler, terwijl op toneel Vijs - opzichtig gemodelleerd naar Nico Vijsma - de centrale figuur en grootste casanova van het stel is.

Op 3 oktober, de dag vóór Vijsma's proces begint, gaat De Verleiders in première in het DeLaMar-theater in Amsterdam, onder toeziend oog van diverse vastgoedondernemers, bankiers en miljonairs uit zakenblad Quote - die benieuwd zijn of het de theatermakers gelukt is een goede zedenschets te geven van hun wereld.

Net als de timing is de locatie opvallend. Joop van den Ende, de grote man achter het DeLaMar, had tot enkele jaren geleden ambitieuze vastgoedplannen. Hij wilde met zijn bedrijf Living City theaters, appartementen en hotels ontwikkelen door heel Nederland en ver daarbuiten. Van den Ende trok de stekker uit Living City, nadat hem duidelijk was geworden dat Vijsma zich op de achtergrond bemoeide met de gang van zaken bij het theatervastgoedbedrijf. Medewerkers van Living City deden bij Van den Ende hun beklag over een mysterieuze in het zwart geklede verschijning die onduidelijke contacten onderhield met directieleden van het bedrijf.

De herboren Vijsma, die niet van plan is het toneelstuk te gaan bekijken, noemt de première in het theater van Van den Ende een staaltje van 'geweldige genadeloosheid'. 'Prachtig! Wel ach en wee klagen, en dan gewoon er toch lekker aan verdienen. Je wordt besodemieterd waar je bijstaat.'

Joop van den Ende zelf wil niet 'inhoudelijk een mening geven over de misstanden die hebben plaatsgevonden'. Wel laat hij weten dat hij 'een groot voorstander is van toneel dat verhalen vertelt over wat goed en slecht is in onze maatschappij.'

In Vonk: Interviews met Nico Vijsma en Pierre Bokma

undefined

Meer over