Bokito pikte het niet meer

Ha, eindelijk een aap die het niet pikt! Misschien gaan al die patatvretende en ijsjeslikkende sukkels nu eens nadenken over (wilde) dieren in gevangenschap....

Fataal
Dagenlang met een sarrende blik recht in een apenkop kijken: ik ken mensen die dat een huwelijk volhouden. Maar bij een gorillamannetje moet je dat volgens deskundigen niet doen omdat het reacties kan uitlokken die je niet kunt inschatten (Voorpagina, 22 mei).

Fataal
Een ramp voor mevrouw De Horde zullen we maar zeggen, maar voor gorilla Bokito helemaal fataal. Hij moet, als hij pech heeft, weg bij zijn vertrouwde harem in Blijdorp.

Fataal
Waarom sluiten dierentuinen de kooien niet af met speciaal glas waar je alleen aan een kant doorheen kunt kijken. Die apen hoeven toch het bezoek niet te zien? Word je sowieso gestoord van. Stel je voor dat de hele buurt twaalf uur per dag voor je raam staat? Ik begrijp echt niet waarom dieren in dierentuinen dag in dag uit bloot moeten worden gesteld aan een ‘horde’ gekken.

Trainer
Misschien is Bokito wel de juiste trainer voor Feyenoord. Hij sleept ze er wel bij, indien nodig.

Claims
De roep om claims tegen Diergaarde Blijdorp baart mij zorgen. Ik vind dat een bezoek aan de dierentuin plezierig, leerzaam en betaalbaar moet blijven. Ook moet het welzijn van de dieren voorop blijven staan.

Claims
Ik hoop dat Nederland verschoond blijft van absurde Amerikaanse claimpraktijken. Daarom stel ik voor dat alle dierentuinen en pretparken een waarschuwingsbord bij de ingang plaatsen met de tekst: Betreden van het park is op eigen risico. Deze tekst zou ook op de toegangskaartjes moeten worden afgedrukt.

Uitbraak
Ik stoor mij enorm aan de media met betrekking tot de kwestie Bokito. Zij laten de ene primaatdeskundige na de andere opdraven met uitleg die er op doelt aan te geven dat die uitbraak eigenlijk – als je tussen de regels door leest – de schuld van mevrouw was. Ze zou het dier geprovoceerd hebben en zich niet hebben onderworpen aan zijn gedrag.

Uitbraak
In de hele discussie gaat men echter aan één ding voorbij: die aap had helemaal niet mogen uit- breken, ongeacht het gedrag van bezoekers. Men moet altijd bedenken dat een dierentuin bezocht wordt door gezinnen met kinderen. Het had zomaar kunnen gebeuren dat het beest een kind te pakken had genomen.

Uitbraak
Al die primaatdeskundigen en zoogdierspecialisten, het is louter geleuter achteraf. Ik hoop dat mevrouw een forse schadeclaim indient en volledig in het gelijk wordt gesteld door de rechter.

Uitbraak
Ik hoop ook dat de Volkskrant stopt met het verklaren van het gedrag van de primaat, aangezien dit van volstrekt secundair belang is. Schrijf in plaats daarvan maar eens een pittig stukje aangaande de algemene veiligheid van onze dierentuinen: zodat we weten hoe het gesteld is met kans op uitbraak van gevaarlijke dieren.

Stalkers
Prima actie van Bokito. Diergaarde Blijdorp adviseer ik bij de rechter een dierentuinverbod af te dwingen voor alle dierenstalkers.

Tanden
Yvonne de Horde probeerde een relatie op te bouwen met Bokito, maar lijkt vooral zijn agressie te hebben opgewekt, die haar nu noodlottig is geworden (Voorpagina, 22 mei). Prinses Irene mag zich gelukkig prijzen dat bomen geen tanden hebben.

Meer over