Boete voor doden Domino-mus

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de schutter die bij de voorbereiding van Domino Day een mus afschoot een boete opgelegd van 200 euro. Dat liet het OM vrijdag weten. Volgens justitie heeft de man de Flora- en faunawet overtreden door een inheemse beschermde vogel dood te schieten....

Het vogeltje werd doodgeschoten in het Frisian Expo Center (FEC) waar de voorbereidingen plaatshadden voor de wereldrecordpoging dominostenen omgooien. Het diertje gooide 23.000 stenen om. Met een luchtbuks werd de mus afgeschoten door de medewerker van een bedrijf dat door de organisator van het evenement was ingehuurd.

‘Bij het vaststellen van de transactie heeft het OM, gelet op de geldende richtlijnen, mede rekening gehouden met de professionaliteit van het bedrijf’, zo liet justitie weten. ‘Het bedrijf had vanuit die professionaliteit beter moeten weten en dienovereenkomstig moeten handelen.’

Het bedrijf liet vrijdag in een reactie weten het transactievoorstel te accepteren. ‘Het lijkt misschien op een schuldbekentenis, maar dat is het niet. Het heeft ons al zoveel tijd gekost en zoveel teweeg gebracht. Nu is het eindelijk afgelopen met het verhaal’, aldus directeur D. den Hertog van Duke Faunabeheer.

Als de schutter de boete betaalt, ziet het OM af van verdere strafvervolging.

Nederlands beroemdste vogel wordt overigens tentoongesteld in het Natuurmuseum Rotterdam. Kees Moeliker van het museum vertelde vrijdag dat het Openbaar Ministerie heeft besloten de mus die maandag 14 november in Leeuwarden vroegtijdig aan zijn einde kwam, aan het Natuurmuseum te schenken. ‘We zijn erg blij met de dode mus’, aldus Moeliker.

Het Natuurmuseum Rotterdam gaat de mus conserveren. ‘We weten nog niet hoe het lijkje er uit ziet. Als de dominomus aan flarden is geschoten, stoppen we hem in een pot sterk water. Is de vogel nog heel, dan zetten we hem op’, aldus Moeliker.

De woordvoerder van het museum heeft hemel en aarde moeten bewegen om de dominomus te verkrijgen. Sinds de vogel in het nieuws kwam, is Moeliker bezig geweest om de mus te verwerven. ‘Het is een diertje met een verhaal en zoiets hebben we graag in ons museum. Maar we doen het ook uit liefde voor de mus’, aldus Moeliker.

Het vogeltje krijgt een ereplaats op de grote huismussententoonstelling die eind 2006 in het museum is te zien. Moeliker heeft al een idee voor een sokkel voor de mus: een doosje dominostenen.

Meer over