nieuws

Boeren willen meer ruimte voor landbouw, mogelijk via landwinning in Noordzee

Er moet meer ruimte komen voor boeren en tuinders, vindt landbouworganisatie LTO. Jaarlijks verdwijnt er een gebied van zo’n 16.000 voetbalvelden aan landbouwgrond, terwijl boeren ook maatschappelijke diensten leveren. Daarom kan het geen kwaad om te kijken naar de winning van nieuw land, vindt de belangenvereniging. Ook moeten er regels komen om verdere afkalving van de landbouwgrond tegen te gaan, schrijft LTO in zijn Grondvisie 2021.

Akkerland en windmolens in Flevoland. Landbouworganisatie LTO wil serieus kijken naar landwinning in de Noordzee. Beeld ANP
Akkerland en windmolens in Flevoland. Landbouworganisatie LTO wil serieus kijken naar landwinning in de Noordzee.Beeld ANP

Zo moet huizenbouw in eerste instantie plaatsvinden door bestaande ruimtes in de stad te gebruiken en zou er een verbod moeten komen op het gebruik van boerenland voor zonnepanelen. Ook zou Nederland niet vol moeten komen te staan met ‘grijze dozen’, verwijst LTO naar distributie- en datacentra. Als landbouwgrond toch een ander doel moet krijgen, moet dat op een andere plek worden gecompenseerd.

LTO vraagt om serieus te kijken naar de winning van nieuw land, bijvoorbeeld in de Noordzee. Daar is niet alleen de landbouw bij gebaat, maar ook stedenbouw, recreatie en natuur kunnen profiteren. De boerenorganisatie wijst erop dat het alweer een halve eeuw geleden is dat de laatste Flevopolder droog werd gelegd.

De plannen van LTO vragen wel een meer ‘sturende rol’ van de landelijke overheid. Daarbij moet die echter niet uit het oog verliezen dat de ‘scheppende kracht van burgers en bedrijven’ belangrijk is om van plannen een succes te maken.

Meer over