ColumnJean-Pierre Geelen

Boeren: wij betreuren het kwetsen, hierbij bieden wij u onze opgestoken middelvinger

null Beeld

Hij leek even een typetje van Theo Maassen in een cabaretsketch, maar Mark van den Oever bestaat echt en ’t was bittere ernst. Vrijdag mocht de ‘voorman’ van de Farmers Defence Force spreken op het provinciehuis in Den Bosch. Ergens op zijn boerderij had een geschiedenisboekje rondgeslingerd, zijn toespraak wemelde van de oorlogsretoriek.

Hij beklaagde zich over de regering en de ‘klimaatsalafisten’, die inwoners willen deporteren omdat ze te dicht bij een natuurgebied zouden wonen. Zijn sketch ging verder: ‘75 jaar geleden hebben we ook gezien waar het decimeren van een kleine bevolkingsgroep toe leidt. Heden ten dage een schandvlek in de geschiedenis. Ik wil jullie deze spiegel voorhouden zodat jullie niet zeggen naderhand wir haben es nicht gewusst.’

Marco van Basten moest onlangs voor minder op het strafbankje.

Hoe debiel die retoriek was, hebben velen al duidelijk gemaakt. Onder anderen LTO-voorzitter Marc Calon en de directeur van Kamp Vught hebben de uitspraken veroordeeld. Terecht: wie zo over de Holocaust praat, mist elk vermogen tot medeleven. Precies wat de boer wel van anderen vraagt – nee: opeist. Zo werkt het niet. Zelfs Bennie Jolink neemt al afstand van de bezettingsacties van komende woensdag – dan weet je dat iets niet normaal is.

In plaats van dat de schaamte bloedrood van de boerenwangen droop, hield de boerenkinkel naderhand voet bij stuk: ‘Het lijkt er toch een beetje op?’ Alsof je de bonzen van FC Den Bosch het racisme op de tribune hoorde wegwuiven.

De FDF, een wat militante afsplitsing van nog bozere dan boze boeren die zich de volvette kaas niet van het volkorenbrood laten eten, kwam met een ‘reactie’. ‘Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen te kwetsen en wij betreuren dit. Wij zijn echter van mening dat een aantal vergelijkingen van toepassing zijn en zorgelijke overeenkomsten vertonen.’

Wij betreuren het kwetsen, hierbij bieden wij u nederig onze opgestoken middelvinger aan.

Eerder al verwezen Van den Oever c.s. met enige graagte naar de Hongerwinter. Toen was de boer een vriend, want er viel soms wat te eten te halen. ‘Hoeveel kan een mens vergeten in 75 jaar’, vroeg de FDF zich retorisch af.

Veel. Bijvoorbeeld dat ietsje daarvóór de aanhang van de NSB vooral bestond uit boeren (en middenstanders). Dat je met die geschiedenis misschien niet de beste papieren hebt om jezelf te vergelijken met de slachtoffers van WO II. Zoals ieder die zijn particuliere leed vergelijkt met de gruwelen van de Holocaust niet alleen de geschiedenis van het gruwelijkste denkbaar decimeert, maar zichzelf verlaagt tot op de laagste millimeter.

Dat je met zulke huichelachtige excuses dus eigenlijk fout bent ná de oorlog.

Nu hun vorige ‘verzet’ (daar had je ’t weer) niet duidelijk genoeg was, gaan de boeren woensdag ‘optoeren’, zoals zij dat noemen. De distributiecentra van supermarkten gaan plat (als het geen loos alarm is). Onnodig: het punt van de boeren is allang duidelijk. Niemand misgunt hun een boterham. De vraag is hooguit hoe die verdiend wordt.

Als Van den Oever wijs is, maakt hij vandaag alsnog persoonlijk excuses. En smeren de optoeters woensdag louter nog zoete broodjes. Daar lijkt het niet op. Een paar boeren verkondigden vol trots dat ‘de Duitsers komen helpen’.

Een heel zieke grap.

Meer over