'Boekhouder' van hasjbende krijgt van hof drie jaar

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 46-jarige Ron G., 'boekhouder' van een van de grootste hasjsmokkelorganisaties van Nederland, donderdag veroordeeld tot drie jaar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het is de tweede keer dit jaar dat het hof in een grote drugszaak een hogere straf oplegt dan de rechtbank. In maart veroordeelde het hof drugsbaas Charles Zwolsman al tot vijf jaar, nadat de rechtbank een straf van vier jaar had opgelegd.

Ron G. heeft volgens het hof deelgenomen aan een criminele organisatie die vele tienduizenden kilo's hasj met een handelswaarde van bijna een miljard gulden van Pakistan naar Nederland en Canada smokkelde. De bende, ook wel bekend onder de naam Coral Sea, naar een van de smokkelschepen, opereerde professioneel. Een van de kopstukken van de bende was Cees H., die vorig jaar vergeefs probeerde via omkoping van een gevangenbewaarder met behulp van springstof uit de Bijlmerbajes te ontkomen.

G. is een Utrechtse volksjongen die het via de sexbranche, de horeca en de huizenhandel tot miljonair schopte. Begin vorig jaar werd hij gearresteerd op verdenking van deelneming aan een misdaadorganisatie. Hij was financieel regelaar bij de bende. Zo had hij de hand in het wegsluizen van 17,5 miljoen gulden drugsgeld van een rekening van de Femis-bank. Femis was een dubieuze geldinstelling waar criminelen hun geld anoniem konden stallen. Deze 'bank' ging jaren geleden plotseling failliet, waardoor veel criminelen hun geld kwijt waren. Om dat nog op tijd bij Femis weg te krijgen, vervalsten G. en anderen notariële akten.

Die manoeuvres leidden tot vervolging van een fiscalist, twee advocaten en een Surinaamse rijsthandelaar. De laatste is onlangs door het Amsterdamse hof vrijgesproken.

Meer over