Boekhandelaren niet meer veilig in Hongkong

De val van Xi Jinping in 2017 , De Coup van Hu Jintao tegen Xi Jinping en De Grote Depressie van 2017: deze sensationele boektitels zijn kenmerkend voor uitgeverij Sage in Hongkong, tevens een boekhandel. Uiterst kritische en speculatieve boeken over de machinaties binnen de Chinese Communistische Partij (CCP) krijgen hier ruim baan.

Dit boek wil Peking niet. Beeld
Dit boek wil Peking niet.Beeld

Twijfelachtige methoden bij de totstandkoming ervan, zoals verzonnen biografieën, schuwt Sage niet. Ook benaderde de uitgeverij voormalige minnaressen van toppolitici in de hoop op hun memoires. Aan die Peking-onvriendelijke activiteiten zou weleens een einde kunnen zijn gekomen nu vier leden van de bedrijfstop zijn 'verdwenen'.

Gui Haiming, de eigenaar van Sage, vertrok half oktober naar zijn vakantiehuis in Thailand en is sindsdien niet meer gesignaleerd. Twee andere Sage-mensen, algemeen directeur Lu Bo en medewerker Zhang Ziping, reisden drie weken geleden naar het Chinese vasteland om familie te bezoeken en keerden niet meer terug. Van de baas van de boekhandel, Lin Rongji, ontbreekt ieder spoor.

Bemoeienis

Volgens het Amerikaanse radiostation Radio Free Asia hebben eigenaar Gui en boekhandelaar Lin vorige week vrijdag telefonisch contact gehad met hun vrouwen. Beiden zeiden het goed te maken en 'wat later dan verwacht' naar huis te zullen komen. Vragen over hun verblijfplaats, bezigheden en de duur van hun afwezigheid beantwoordden ze niet.

Bemoeienis van de Chinese autoriteiten is niet bewezen, maar dat is in Hongkong wel het vermoeden. Weerspannig gedrag in de stad is Peking al langer een doorn in het oog. Een jaar geleden vond er de 'paraplu-revolutie' plaats, waarbij wekenlang werd gedemonstreerd tegen een weinig democratische bestuurshervorming die China wilde opleggen. Daarna kochten de Chinese autoriteiten uitgeverij Sino United op, waarmee zij 80 procent van de Hongkongse uitgeefwereld in handen kregen. De boekhandels die onder deze holding vallen, werd het daarna verboden boeken te verkopen die met de 'paraplu-revolutie' te maken hebben.

Sinds jaar en dag vervult de stad, die in 1997 door Groot-Brittannië aan China werd overgedragen, een rol als toeleverancier van boeken die op het vasteland worden gecensureerd. Met vrachtwagens worden ze vanaf Hongkong naar de grote steden gereden.

De toenemende repressie zou daar weleens een einde aan kunnen maken. De autoriteiten waarschuwden onlangs Chinese toeristen die Hongkong bezoeken, af te zien van de aankoop van politieke boeken. De verdwijning van de Sage-mensen oogt als een verdere intensivering van de strijd van Peking tegen rebelse geluiden.

Dit boek wil Peking niet. Beeld
Dit boek wil Peking niet.Beeld
Meer over