Boeken

Fictie..

Aan de vooravond van zijn eerste sterfdag verschijnt De Haarlemse trilogie van Louis Ferron (De Bezige Bij; euro 24,90), met de tragikomische boeken over ene Louis Ferron, die het niet verder wist te schoppen dan ‘chef streekredactie’ van de Kennemer Bode.

In De man met de hoed volgt Pauline van de Ven een Nijmeegse fabrikantenfamilie in de jaren 1880-1940. De schrijfster baseerde zich op de nalatenschap van de dochter van Michael Hubert Toussaint Bury, de oprichter van de kunstzijdefabriek Nyma (Ad. Donker; euro 24, 50).

‘Een echo is vaak mooier dan de stem die hij weerkaatst.’ ‘Maar als de stem lelijk is, kan de echo niet mooi zijn.’ Dialoog uit The Green Carnation (1894), vertaald door Zsuzsó Pennings (Voltaire; euro 18,50) als De groene anjer, waarin Robert Smythe Hichens de decadente cultus rond Oscar Wilde met een satirisch oog bekeek.

Het tweede boek van Troy Blacklaws gaat over een Zuid-Afrikaanse jeugd: Bloedappel (Ambo; euro 19,95) werd vertaald door Ankie Blommesteijn; Zuid, noord-zuid, noord is een roman in drie verhalen van Sameer S. Mehendale, die afwisselend in Amsterdam en Frankrijk woont (De Arbeiderspers; euro 17,95).

Na Julian Barnes voert ook de Amerikaan Gabriel Browstein de befaamde schepper van Sherlock Holmes op in een historische roman. Naast Arthur Conan Doyle voert hij ook de magiër Harry Houdini en het medium Margery ten tonele in De man van verre (Anthos; euro 19,95), vertaald door Otto Biersma en Paul Bruijn.

Schrijven was bijzaak voor de jonggestorven mijnbouwkundige Von Hardenberg, maar onder het pseudoniem Novalis verwierf hij wel eeuwige roem met zijn verzen en de onvoltooide roman Heinrich von Ofterdingen (1802), nu vertaald door Ria van Hengel als De blauwe bloem (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 22,50).

Non-Fictie

De Italiaanse toneelschrijver Guiseppe Cafiero biografeerde Vincent van Gogh in Vincent (Meinema; euro 21,-). Met zinnen als: ‘Emoties en vibraties in de confrontatie met en de observatie van het universum.’

De veelgeprezen vertaler van klassieke teksten Hein L. van Dolen schreef met Odysseus een ruim geïllustreerde handleiding voor de beginnende Odyssee-lezer. Vooral het Nachleben van de man van de duizend listen komt uitgebreid aan de orde. (Valkhof Pers; euro 24,95). Nog meer klassieken, maar dan kerkvader-christelijk. Emeritus-hoogleraar Pieter van der Horst vertaalde Hieronymus’ biografie Paula in Palestina (Meinema; euro 16,50).

Vier Amerikaanse schoonheden kijken de lezer vanaf het omslag aan, De weduwen van 11 september staat eronder. Alle vier in de dertig, pas getrouwd en vervolgens hun man kwijtgeraakt bij de aanslagen op het World Trade Center. Met optimistische noot: ‘Een eerbetoon aan vriendschap, hoop en het leven zelf’ (Sijthoff; euro 18,95).

De grote Britse filosoof Francis Bacon publiceerde zijn hoofdwerk Novum organum in 1620. De nu in een vertaling van Henri Oosthout uitgegeven Aforismen (Klement; euro 23,50) maakten daarvan deel uit. Luttele weken voor het verschijnen van de geschiedeniscanon verschijnt een heruitgave van Nietzsches Over nut en nadeel van de geschiedenis voor het leven (Historische uitgeverij; euro 25,-). Met een nieuw essay van filosoof Luuk van Middelaar.

Meer over