Boekenweek

In de Nederlandse boekenwereld is Johan Derksen de op twee na invloedrijkste persoon, althans volgens Jan Zandbergen. Die publiceert elk jaar in HP/De Tijd zijn top-40, om mensen die op het Boekenbal om een praatje verlegen zitten uit de brand te helpen. Alleen Mai Spijkers (Vijftig tinten in diverse kleuren, 1.369.637 keer verkocht in 2012) en Chris Herschdorfer (Ik, Zlatan) zijn nóg invloedrijker.

Johan was er trouwens niet, op het Boekenbal, omdat hij op tv verder moest met zijn fittie met Wilfred Genee over de zaak-'Heerenveen', die gisteren uitgroeide tot de kwestie van de dag. Donderdag liep Derksen weg uit de uitzending van VI Voetbal, vrijdag was hij weer terug - hij had geen keus, wil hij uitgroeien tot de invloedrijkste boekenman van het land dan moet hij bij Wilfred nog een jaar met boeken zwaaien.

Johan Derksen is de hoofdredacteur van het tijdschrift Voetbal International, dat dit jaar de bestsellers Gijp, Geen genade, Andy van der Meijde en Voetbal en maffia op de markt bracht. Derksen heeft ook voor 2013 alweer een blockbuster op de plank liggen, namelijk de biografie van Ronald Koeman (met een voorwoord van Johan Derksen).

Zo moeilijk is het dus niet, succesvol boeken uitgeven. Zelfs Johan Derksen kan het en hij doet het er gewoon bij, naast zijn hoofdredacteurschap, talloze tv-optredens, schnabbels, radioprogramma en loop- en fietstraining.

De belangrijkste opmerking over succesvol boekenverkopen kwam een tijdje geleden van Mai Spijkers, niet voor niets de invloedrijkste boekentycoon. Hij zei dat de Vijftig tinten-trilogie vooral werd gekocht door mensen die nooit boeken lezen. Dat geldt vermoedelijk ook voor de kopers van de boeken uit de stal van Derksen. Spijkers en Derksen hebben een belangrijke vergeten lezersgroep aangeboord, namelijk de niet-lezers. Als je die aan het lezen krijgt, of op zijn minst aan het boeken kopen, is de sector gered.

De zorgelijke geluiden in de boekenbranche komen meestal uit de hoek van de literatuur. Begrijpelijk, van de in 2012 verschenen Nederlandse literaire romans vind je er in de top-100 van bestsellers in 2012 maar een paar terug: VSV van Leon de Winter (39), Dit zijn de namen van Tommy Wieringa (57), Nooit ziek geweest van Nico Dijkshoorn (72) en De man zonder ziekte van Arnon Grunberg (79) - daarmee heb je het gehad. Al met al misschien 150 duizend, iets meer dan de helft van het aantal verkochte exemplaren van Gijp.

Dat is merkwaardig. Nederland is een land van lezers, ik geloof dat er afgezien van IJsland nergens zo gulzig boeken worden verslonden als hier - wat de klagende uitgevers ook beweren. Met het niveau van de Nederlandse literatuur gaat het ook heel goed - een generatie van zeer talentvolle twintigers rammelt aan de deur, gevestigde dertigers en veertigers zijn al binnen en schrijven de sterren van de hemel.

Die combinatie van gretige lezers en knappe auteurs zou tot een literair klimaat moeten leiden dat in de wereld zijn gelijke niet kent. Maar kennelijk denken veel lezers nog altijd dat Esther Verhoef, Suzanne Vermeer, Simone van der Vlugt en Saskia Noort (samen tien boeken in de top-100) wél leuk zijn om te lezen en Joost de Vries, Anne-Gine Goemans, Miquel Bulnes of Daan Heerma van Voss toch wat minder.

Er is sprake van een communicatiestoornis tussen literatuur en lezers. Literaire uitgevers doen iets niet goed.

Laat u deze Boekenweek verrassen, koop een boek van een van de jonge en veelbelovende Nederlandse romanciers.

En Johan Derksen, hé, zwaai bij die Genee eens een keer met een Nederlandse roman, gewoon, voor de lol.

undefined

Meer over