Boekenuitgevers Penguin en Random House fuseren

Penguin en Random House gaan fuseren tot de grootste boekenuitgever ter wereld. Dat hebben hun eigenaren, het Britse Pearson en het Duitse Bertelsmann, maandag bekendgemaakt. Met de samensmelting van hun boekendivisies hopen Pearson en Bertelsmann het hoofd te bieden aan de stormachtige opkomst van het e-boek.

VAN ONZE VERSLAGGEVERJONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - In het nieuwe bedrijf, dat Penguin Random House gaat heten, krijgt Bertelsmann 53 procent van de aandelen, tegen 47 procent voor Pearson. Als de Europese mededingingsautoriteiten groen licht geven krijgt Penguin Random House wereldwijd ruwweg een kwart van de Engelstalige boekenmarkt in handen, met een jaaromzet van 3 miljard euro en een kleine negenduizend werknemers. De Duitstalige tak van Random House valt buiten de fusie.

Het huwelijk tussen Random House en Penguin brengt een keur van beroemde auteurs samen, zoals Cormac McCarthy, Barack Obama en Fifty Shades of Grey-schrijfster E.L. James (Random House) en Junot Díaz, J.M. Coetzee en Khaled Hosseini (Penguin). Penguin - bekend van het pinguïnlogo tegen de oranje achtergrond - is in Nederlandse boekhandels onder meer te vinden met de in het zwart uitgevoerde Penguin Classics, of met dochters als Viking Press of de kinderliteratuur van Puffin Books. Tot Random House behoren roemruchte Amerikaanse uitgeverijen als Doubleday, Vintage, Alfred A. Knopf en Ballantine Books.

Een grote fusie binnen de uitgeverswereld hing al langer in de lucht. De gesprekken tussen Pearson (verder uitgever van de Financial Times) en Bertelsmann (eigenaar van RTL Group en de muziek van David Bowie en Shakira) begonnen vijf maanden geleden. Vorige week kwam naar buiten dat News Corp van Rupert Murdoch 1,2 miljard euro zou willen betalen voor een overname van Penguin. Hoeveel geld met de overeenkomst tussen Penguin en Random House gemoeid is, wilden de bedrijven niet zeggen.

Het is de eerste keer dat twee van de 'grote zes' onder de boekenuitgevers - naast Penguin en Random House zijn dat Simon & Schuster, Macmillan, Hachette en HarperCollins - samengaan. Naar verwachting zal het niet de laatste fusie zijn. De uitgevers worstelen met de concurrentie van elektronische boeken en met de machtspositie van technologiebedrijven als Amazon, Apple en Google. Zo bestond in 2011 al 30 procent van de Amerikaanse omzet aan romans uit e-boeken - meer dan paperbacks of gebonden boeken afzonderlijk. In totaal verdienden uitgevers vorig jaar 15 procent van hun Amerikaanse omzet met e-boeken, tegen 6 procent in 2010.

Random House en Penguin willen met hun fusie niet alleen de mondiale nummer één op het gebied van papieren boeken zijn, maar ook een groter aandeel in de e-boekenmarkt veroveren. 'Avontuurlijker zijn in het uitproberen van nieuwe uitgeefmodellen', noemde Pearson-topvrouw Marjorie Scardino als een van de verhoopte schaalvoordelen van het fusiebedrijf.

undefined

Meer over