Weekendwijzer

Boekenquiz, Dat ding van tante Es, De waanzin van Van Kooten & De Bie

De 8 interessantste programma's dit weekend, van aandacht voor de Boekenweek tot wolvinnen-koninginnen in Engeland.

Mirjam Bosgraaf en Joris Henquet
Boekenquiz Beeld ©NTR-Wim Kluvers
BoekenquizBeeld ©NTR-Wim Kluvers

1. boekenquiz Zaterdag, NPO 2, 20.20 uur

De Boekenweek gaat dit weekend van start, en dat betekent traditiegetrouw ook een nieuwe editie van de Boekenquiz. Joost Karhof presenteert dit jaar vanuit de Hallen in Amsterdam. Drie bekende schrijvers namen een bevriende niet-schrijver mee om samen de quiz te spelen: Ronald Giphart speelt met striptekenaar Jean-Marc van Tol, Karin Amatmoekrim met cabaretier Ronald Snijders en Christine Otten met De Jeugd van Tegenwoordig-rapper Willie Wartaal. Schrijver Abdelkader Benali staat Joost Karhof bij als jurylid en vertelt wetenswaardigheden over schrijvers en hun gektes, want 'Waanzin, te gek voor woorden' is dit jaar het thema van de boekenweek.

undefined

2. Dat ding van tante Es Zaterdag, NPO 1, 22.00 uur

Vreemd eigenlijk dat het zo lang geduurd heeft voordat Tante Es haar eigen programma kreeg. De uitbundige Surinaamse moeder die haar gasten schaamteloos het hemd van het lijf vraagt, was altijd al het grote succesnummer in de tv-shows van cabaretier Jörgen Raymann. In dit nieuwe programma draait het alleen nog maar om Tante Es, die vanuit haar kleurrijke huisje in Rotterdam wekelijks zorgt voor lekker eten, live muziek en gezelligheid. In de eerste aflevering zijn de gasten minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en de toppers Gerard Joling, René Froger en Jeroen van den Boom.

undefined

3. De waanzin van Van Kooten & De Bie

Zaterdag, NPO 2, 22.35 uur

Nog meer Boekenweek-tv, en inmiddels net zo'n traditie als de Boekenquiz: voor de 9de keer zochten Kees van Kooten en Wim de Bie fragmenten bij elkaar die aanhaken bij het boekenweekthema.

Dit jaar doken ze derhalve 'waanzinnige' types op uit de Koot en Bie-archieven. Een 'gestoorde' Bie die op een sofa van ribfluweel zijn hart uitstort over zijn jeugdtrauma: elke ochtend wachten tot de boterhammen omhoog springen uit de broodrooster. Koot als Baghwan-achtige goeroe in rood met kralen, die met gekmakende zalvende alwetendheid Bie tot wanhoop drijft. Bie als explosieve ex-leraar Duits die gek wordt van de lente, 'dat obscene seizoen met die schaamteloze kleuren.' Koot als vieze man die zich in een abri verlustigt aan een meisje met een 'poesopbra'. En de Positivo's zijn er bij. Zij vinden dat dé twee grote godsdiensten van ons land maar moeten fuseren als de chrislam met Gollah aan het hoofd.

undefined

Wim de Bie en Kees van Kooten, 1968 Beeld -
Wim de Bie en Kees van Kooten, 1968Beeld -

4. Gerard Kemkers: Van zwabbervoet tot succestrainer

Zondag, NPO 1, 14.00 uur

Mart Smeets maakte een portret van Gerard Kemkers, de succesvolle schaatscoach die tegenwoordig is verbonden aan voetbalclub FC Groningen. Smeets werd uitgenodigd in Süd-Tirol, waar Kemkers zijn tweede huis heeft. In alle rust vertelt de 47-jarige Kemkers daar zijn levensverhaal, dat van toevalligheden aan elkaar leek te hangen. Hij begon met een korte carrière als schaatser: Kemkers won brons op de 5 kilometer in Calgary in 1988, en maakte naam door op de tien kilometer te vallen, weer op te staan en alsnog vijfde te worden. Maar na die wedstrijd reed hij nooit meer een goede race en moest hij stoppen vanwege zijn 'zwabbervoet'. Later ging hij aan de slag als trainer: eerst in Amerika en vervolgens in Nederland, waar hij schaatskampioenen als Jochem Uytdehaage, Erben Wennemars, Sven Kramer en Ireen Wüst naar de top zou begeleiden.

undefined

5. UITgesloten Zondag, NPO2, 16.25 uur

'Mensen zien mij niet. Ze zien eerst mijn overgewicht en hebben dan meteen hun mening klaar', zegt Marjet. 'Ik heb geen zelfdiscipline, en ben lui en dom en walgelijk.' Marjet is dik en dat blijkt een vrijbrief voor anderen om haar recht in haar gezicht voor zwijn uit te maken als ze een rol koekjes in haar supermarktkar legt. Anousha Nzume onderzoekt in Uitgesloten de vooroordelen tegen dikke mensen en kijkt of het terecht is dat Nathalie vanwege haar overgewicht meer moet betalen voor haar overlijdensrisicoverzekering.

undefined

6. Podium Witteman Zondag, NPO 2, 17.10 uur

In zijn muziekprogramma ontvangt Paul Witteman zanger Marco Bakker, die met pianiste Mirsa Adami een cd heeft uitgebracht met Dichterliebe van Robert Schumann, en Gustav Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen en Kindertotenlieder. Verder komt dirigent Micha Hamel praten over Igor Stravinsky's L'Histoire du Soldat, een parabel over een soldaat die zijn viool verruilt voor een boek dat hij van de duivel krijgt. Met Ensemble Kaliber brengt Hamel stukken uit dit melodrama. De beroemde pianiste Nino Gvetadze komt spelen op de in Amsterdam gerestaureerde Érard-vleugel van Hector Berlioz. Restaurateur Frits Janmaat schuift aan voor tekst en uitleg. En uiteraard zijn er muziekcolleges van huispianist Mike Boddé en wordt het muzieknieuws doorgenomen door Floris Kortie.

undefined

7. Het Groot-Brittannië van... Kate Williams

Zondag, NPO 2, 20.15 uur

Hoe staat het met de Engelse klassenmaatschappij? Is het in 2015 makkelijker om op de sociale ladder te stijgen? Engelands troonopvolger is tenslotte getrouwd met een burgermeisje dat van mijnwerkers afstamt. Of wordt het juist steeds moeilijker om van een dubbeltje een kwartje te worden. Waarom zijn de Engelsen zo geobsedeerd door hun royals en waarom is studeren in Oxford zo'n onuitroeibaar Engels verlangen?

Historica Kate Williams, die zelf in Oxford studeerde en geschiedenisboeken schreef over Joséphine Bonaparte en over de maîtresse van admiraal Nelson, vraagt het zich af in de vierde aflevering van Het Groot-Brittannië van...

undefined

Kate Williams. Beeld -
Kate Williams.Beeld -

8. She-Wolves - England's early queens

Zondag, NPO Doc, 21.05 uur

In de middeleeuwen stond de orde der dingen vast. Eerst kwam god, dan kwamen de mannen. Vrouwen deden er niet toe. Historica Helen Castor vertelt in deze serie over de stoutmoedige vrouwen die honderden jaren geleden die heilige orde durfden te tarten, de 'she-wolves'. Engelands vroege koninginnen, die macht wilden en soms ook kregen.

Te beginnen met wolvin Mathilde. 900 jaar geleden lukte het de kleindochter van Willem de Veroveraar bijna om tot koningin gekroond te worden. Bijna. De tegenkrachten bleken te sterk. In de geschiedenisboeken staat ze beschreven als 'te arrogant voor het vriendelijke geslacht'. Mathildes schoondochter Eleanora van Aquitanïe durfde nog meer. Zij liet zich van de ene koning scheiden om met een andere koning verder te gaan, maar begon later met behulp van haar ex-man een opstand tegen de tweede. Intrigerijke tijden.

undefined

Meer over