Boeken 'niet goed genoeg', dus geen Pulitzer Prize voor fictie

Voor het eerst sinds 1977 is er dit jaar geen Pulitzer Prize uitgereikt in de categorie fictie. Als reden gaf de jury op dat geen van de drie genomineerde boeken 'goed genoeg' was. Tot de juryleden behoorde schrijver Michael Cunningham, die de prijs in 1999 kreeg voor The Hours.

VAN ONZE VERSLAGGEVER HANS BOUMAN

AMSTERDAM - Hoewel internationaal het bekendst, is de Pulitzer Prize voor fictie slechts één van de 21 categorieën die de prijs kent. De andere categorieën betreffen uiteenlopende journalistieke genres. In de prijzen vielen onder anderen vier journalisten van persbureau AP en twee van The New York Times. Er gingen ook prijzen naar de Boston Globe en persbureau AFP. De winnaars kregen 10 duizend dollar (7.600 euro).

Tot de verrassendste prijswinnaars van dit jaar behoorden de nieuwe media The Huffington Post en Politico. The Huffington Post kreeg een Pulitzer voor een reportagereeks over Amerikaanse veteranen die ernstig gewond zijn geraakt in Afghanistan of Irak. Politico won met een reeks cartoons overWashington.

Politico is een in politieke journalistiek gespecialiseerde organisatie die gebruikmaakt van televisie, internet, kranten en radio. Beide nieuwe media wonnen de prijs voor het eerst. Commentatoren zien in deze bekroningen een signaal van een veranderend medialandschap.

Voor de fictieprijs waren drie boeken geselecteerd: Train Dreams van Denis Johnson, een novelle over een dagloner in het oude Amerikaanse Westen, Swamplandia van Karen Russell, een avonturenroman over een excentrieke familie die een alligatorpretpark drijft, en The Pale King van de in 2008 overleden David Foster Wallace. Dat is een ambitieuze, onvoltooide roman over bureaucratie en verveling. Het boek werd veel besproken. Met name het feit dat de jury The Pale King onvoldoende goed achtte voor de prijs, wekte verbazing bij literatuurkenners.

Het is in de 64-jarige geschiedenis van de Pulitzer Prize voor fictie achtmaal eerder voorgekomen dat deze niet werd toegekend.

undefined

Meer over