Boeken en kaarten New York

Er is geen wereldstad met zoveel beroemde jazzclubs als New York. Met een goede gids zijn al deze clubs snel gevonden....

Uitgeverij Rough Guides heeft naast twee essentiële New York reisgidsen eveneens een toonaangevend jazzboek. Het vuistdikke Jazz (euro 32,80) is een swingend standaardwerk. Van de andere twee gidsen geeft New York City (RG, euro 22,85) verrassend veel all-round informatie over de hele stad. Bekende jazzclubs in de West Village en Harlem worden vermeld. Een heerlijke eetgids is The Rough Guide to New York City Restaurants (euro 19,05) met een keuze uit een wereld aan inheemse en exotische keukens.

De kleurrijke en tot de verbeelding sprekende Capitool reisgids New York (Van Reemst, euro 25,90) is ook met plattegrond verkrijgbaar voor euro 26,80.

Onovertroffen qua cultuurgids is de Groene gids New York City (euro 14,35) die zowel in het Nederlands als in het Engels verkrijgbaar is. Een opmerkelijke titel is New York Time Out, Book of Walks (Penguin, euro 17,30), een wandelgids geschreven door New Yorkse schrijvers en kunstenaars.

De gids New York Museums & Galleries (Insight Guides, euro 30,75) is een verademing voor degenen die even aan de rokerige en rumoerige jazzclubs willen ontsnappen.

New York vanuit de hemel (Terra, euro 39,95) van Yann Arthus-Bertrand is een fotoboek met verbazingwekkende plaatjes van de auteur van The Earth from the Air - 365 days. Journalist Max Westerman schrijft over het leven van de New Yorkers in Max en the City (Nijgh & Van Ditmar, euro 14,95). In veel verhalen gaat hij in op de mentaliteitsverandering onder de bewoners na de aanslag in 2001.

Voortreffelijke plattegronden van New York zijn er in overvloed. De City Flash New York City (Hallwag, euro 4,95) laat zich gemakkelijk opvouwen.

Meer over