Boeken die alleen succesvol zijn binnen landsgrenzen

Wie wil er nou een biografie lezen over iemand als James Last of Thomas 'Wetten dass' Gottschalk? Het Duitse leespubliek wel.

Rolf Bos
Presentator Thomas Gottschalk van de bekende Duitse show Wetten Dass? Beeld ANP
Presentator Thomas Gottschalk van de bekende Duitse show Wetten Dass?Beeld ANP

Elk land kent boeken die alleen succesvol zijn binnen de eigen grenzen. Neem Herbstblond van oud-televisiepresentator Thomas Gottschalk. De autobiografie staat al weken bovenaan de Duitse bestsellerlijsten, maar er zal geen Nederlandse uitgever warm voor lopen.

In Nederland is de man die jarenlang het succesvolle Wetten, dass...? presenteerde weinig bekend. In Duitsland kent 98 procent van de bevolking de 'herfstblonde' presentator. De critici zijn aardig: 'Gottschalk in Bestform'.

Gottschalk babbelt graag over zijn vele ontmoetingen met de groten der aarde. Michael Jackson, Paul McCartney, Bill Gates - wie verscheen er niet in zijn show? Tussendoor leer je ook het land kennen waar hij opgroeide.

Gottschalk is van na de oorlog. Dat kun je niet zeggen van Hans Last (86). Ook over deze musicus verscheen onlangs een interessante biografie: Non Stop Leben. Tiener in Bremen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zelf nog een tijdje muzikant bij de Wehrmacht.

Na de oorlog jazzmuzikant in clubs in Bremen en Hamburg. Breekt in de jaren zestig als orkestleider James Last internationaal door. Treedt nog steeds op.

De aardigste biografie van de laatste tijd gaat over Die Toten Hosen: Am Anfang war der Lärm. Dertig jaar Duitse punkgeschiedenis, teruggebracht tot 384 pagina's. Ook al weer mooie tijdschetsen. Sommige vaders van de bandleden vochten tijdens de oorlog, en keerden pas jaren later terug uit Russische gevangenschap. Wilden daarna rust en discipline. Moet je net bij jonge, opstandige punks als Campino (zanger), Kuddel (gitarist) of Andi (bassist) zijn. Generatieconflicten in het kwadraat, fraai opgeschreven door Philipp Oemke.

Goed, das war einmal, de band is tegenwoordig 'gearriveerd'. Dat hits als Tage wie diese zelfs op verkiezingsavonden van de CDU gespeeld worden, is ze echter een gruwel. Zanger Campino (52) blijft dwarsligger. Hij was tijdens de WK-finale van 2014 in zijn lokale kroeg in Düsseldorf openlijk voor Argentinië. Van zulke Duitsers kunnen we er eigenlijk niet genoeg hebben.

Meer over