Boekarest

Goedkoop en nu ook makkelijk bereikbaar: de mooiste steden van Centraal- en Oost-Europa. Zoals Boekarest, voor, jawel, het nachtleven.

Door Mirjam Bosgraaf
null Beeld -
Beeld -

'Klein Parijs'. Zo werd Boekarest vroeger genoemd. Je snapt dat wel. De brede boulevards, de krullerige belle-époquegebouwen. De Boekaresters hebben zelfs hun eigen Arcul de Triumf. Maar het Parijse effect is in alle communistische jaren behoorlijk afgezwakt door de aanleg van rijen Ceaucescuaanse flats in uniforme grijsheid. 'Dat is het vreemde en ook bijzondere aan Boekarest, die combinatie van oude architectuur en communistische gebouwen', zegt Florin Mitrica (1980), blogger op Spotted by Locals. En er is natuurlijk het parlementspaleis, het op een na grootste gebouw ter wereld (na het Pentagon). Als de roze olifant in de kamer staat Ceaucescu's monsterpaleis in de stad. Onmogelijk om te doen of het er niet is.

Nieuwe toeristische bestemming
'De Roemenen denken niet echt met plezier aan die tijd terug', zegt Florin. Hij woont vijftien jaar in Boekarest, in het westen van de stad, vlak bij het Steaua Stadion. 'Het zal je verbazen hoe vriendelijk en gastvrij Boekaresters zijn', zegt hij. 'En hoe goedkoop de stad is. Het valt op hoeveel Porsches en andere dure auto's rondrijden. Er is hier geen middenklasse. De mensen zijn rijk of arm. Wie kan, koopt een mooie auto.'

De Roemeense hoofdstad ontwikkelt zich de laatste vijf jaar snel als toeristische bestemming. Florin: 'Boekarest is nu misschien wel dé stad in Europa voor het nachtleven. Het gaat hier allemaal om fun. In het oude stadscentrum alleen al zijn 359 bars, pubs en clubs, Ibiza-stijl. Ik weet dat omdat ik stadsgids ben. En alles in Boekarest gaat 24/7 door. Op zondag kun je ook gewoon tot 11 uur 's avonds nog naar de winkel.'

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

1. Chiajnaklooster
In z'n eentje staat-ie daar sinister te zijn. Op een vlakte in een buitenwijk van Boekarest: de ruïne van het Chiajnaklooster. Het klooster werd in de 18de eeuw gebouwd en was voorbestemd een belangrijke katholieke godsplek te worden in Boekarest. Het mocht niet zo zijn. Eerst werd het volgens de overlevering door de Turken gebombardeerd. Later, bij de grote aardbeving van 1977, stortte de toren in. Bij nacht en ontij kun je soms de oude klok nog horen luiden. Zeggen ze.
Adres: Giulesti

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

2. Gradina Eden
Een eiland van rust midden in de stad. In de tuin van het 19de-eeuwse Stirbei paleis, een groot herenhuis/klein paleis, zit sinds kort Gradina Eden, de tuin van Eden. Een relaxte zomertuin met parasols, hangmatten, lokaal bier, varens, koele bomen en 's avonds lichtjes en soep. Dé spot voor de coole Boekaresters en 'hipsterii'.
Adres: Calea Victoriei 107

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

3. Delicatese Florescu
Er zijn net zoveel theehuizen (waar je vaak thee uit een Russische samovar kunt drinken) als koffietentjes in Boekarest. De eigenaar van DF, Gheorghe Florescu, wijdt al veertig jaar van zijn leven aan koffie, schrijft blogger Alina Coman (1982). 'Florescu geeft je het gevoel dat je iets vreselijks kostbaars in handen hebt als je bij hem een kopje bestelt. Koffie is een wonder der natuur, vindt hij.'
Adres: 2 Strada Radu Cristian

undefined

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

4. Humanitas Cismigiu
Lichte, wit met gouden boekhandel met omgekeerde roeiboten als kroonluchters en verrijdbare boekenplanken. Fijne hangout voor boekwinkel-liefhebbers.
Er is ook koffie en altijd wel de launch van de nieuwe Roemeense Koch of Noort.
Humanitas is gevestigd in het pand van het oude Hotel Palace. Een beroemd hotel uit 1912 in Parijse stijl, dat natuurlijk werd ontmanteld in de jaren van Ceau¿escu. Tegenwoordig zit er, tot blijdschap van de Boekaresters, toch weer een nieuw hotel in. En dus deze boekhandel.
Adres: Bulevardul Elisabeta 38

5. Carol 53
'Sinds kort bloeit de undergroundscene in Boekarest', schrijft blogger Diana Goanta (1986). 'Veel eerst verwaarloosde en verlaten gebouwen krijgen nu een nieuwe bestemming.' Carol 53 is het adres van een 19de-eeuws huis dat in de communistische tijd werd onteigend en genationaliseerd. In de jaren negentig werd het teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaren en raakte erg in verval. In 2012 trok er een clubje architecten in, dat de plek omtoverde tot een 'onafhankelijk' social lab voor mode, kunst, dans, theater, muziek en debat.
Adres: Bulevardul Carol I 53

undefined

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

6. BVS
'Vredige wijnbar met pianomuziek. Heel fijn in lawaaiig en druk Boekarest', schrijft blogger Alexandru Olteanu. Er zijn meer dan 130 wijnen om uit te kiezen bij BVS. (Bijna) alle wijnen van de wereld. Een van de eigenaren, de Nederlandse Jerry van Schaik, is al jaren horecaondernemer in Boekarest. Hij opende hier in 2003 al een café, omdat het hem was opgevallen dat je er nergens even kon gaan zitten met een koffie en een krant. Nu runt Van Schaik het Rembrandt Hotel, het grand café Van Gogh en deze wijnbar.
Adres: Strada Sepcari 18

undefined

7. Studio
Dat is het leuke aan Boekarest, dat nog niet alle oude bioscopen ter ziele zijn gegaan of vervangen door een megabioscoopcomplex, schrijft blogger Alexandru Olteanu (1983). 'Patria, Europa, Scala, en Studio, ze zijn er allemaal nog.' In Studio, de thuisbioscoop van het Bucharest Experimental Film Festival aan de dure Magheru boulevard, kun je nog voor een paar euro een Engels ondertitelde arthousefilm kijken.
Adres: I29 Magheru Boulevard

undefined

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

8. Kulturhaus
Geliefde club, aangekleed in Berlijn-in-de-jaren-twintig-stijl. Jazzy, zwart-wit en dramatisch. Met veel onder één dak: optredens, foto-exposities en filmvoorstellingen. Kulturhaus is een magneet voor studenten. Want de entree is gratis op donderdag, vrijdag en zaterdag.
Adres: Sfânta Vineri Strada 4

undefined

SPOTTED BY LOCALS

Locals Alexandru Olteanu, Diana Goan, Florin Mitricata en Alina Coman schrijven over hun stad Boekarest op spottedbylocals.com. Spotted by Locals (website én app) werkt in 56 Europese en Amerikaanse steden samen met jonge bewoners die hun favoriete plekken delen.

Meer over