Boek over Navy SEAL's geheime Team 6: Ik dacht dat ik bovenmenselijk was

Het waren leden van Navy SEAL's Team 6 die Bin Laden doodden. Een elite-eenheid waarover Washington altijd zwijgt. Howard Wasdin was ooit een van hen. Hij schreef een boek over 'Team 6'.

Een onderdeel van de basistraining tot Navy SEAL is het zogenoemde drownproofing. Daarbij moet de militair, aan handen en voeten gebonden, 20 minuten op en neer naar de bodem van het zwembad dobberen, 5 minuten blijven drijven, een stuk zwemmen, onder water een voorwaartse en achterwaartse koprol maken en met de tanden een duikbril van de bodem pakken. Wie de bodem raakt, kan naar huis. Beeld
Een onderdeel van de basistraining tot Navy SEAL is het zogenoemde drownproofing. Daarbij moet de militair, aan handen en voeten gebonden, 20 minuten op en neer naar de bodem van het zwembad dobberen, 5 minuten blijven drijven, een stuk zwemmen, onder water een voorwaartse en achterwaartse koprol maken en met de tanden een duikbril van de bodem pakken. Wie de bodem raakt, kan naar huis.

De wereld kent ze sinds mei als de commando's die, na tien jaar vruchteloos jagen, Osama bin Laden door het hoofd schoten. Fysiek maar vooral ook mentaal 'het beste van het beste' van de Amerikaanse krijgsmacht. Maar SEAL Team 6, het eliteonderdeel van de marinecommando's Navy SEAL's, is zó geheim dat Washington weigert te erkennen dat het bestaat - zelfs na 'Operatie Geronimo', de succesvolle Bin Laden-missie in Abbottabad, Pakistan.

Howard Wasdin (49) is het levende bewijs van het bestaan van de mysterieuze eenheid. Twaalf jaar lang doodde hij voor volk en vaderland, van Somalië tot Irak. Somalië, waar Wasdin deelnam aan een mislukte commando-operatie die bekendheid kreeg door de film Black Hawk Down, werd bijna zijn dood.

Als enige oud-commando van 'Team 6' schreef de chiropractor uit Georgia een boek over de groep. Wie zijn de mannen die al 31 jaar door het leven gaan als 'Amerika's bewakers van vrede en gerechtigheid'?

Seal Team Six is het relaas van een arme jongen uit West Palm Beach die later, als een van 's werelds beste scherpschutters, Amerika's 'vuile werk' opknapte. Het boek, nu ook uitgebracht in Nederland, kon niet op een beter moment komen. Vanwege de Bin Laden-operatie werd de publicatie in de VS zelfs vervroegd om de honger te stillen van de velen die wilden weten wat 'Team 6' nou is.

Zullen we ooit te weten komen wie die Navy SEAL is die Bin Laden met twee kogels uitschakelde?
'Nee, nooit. Misschien als hij, net zoals ik heb gedaan, zijn memoires gaat schrijven. Maar zelfs dan zal het onder een pseudoniem zijn. Er zijn veel jihadisten die graag willen weten wie hij is. Het beeld dat bestaat dat die jongens feestvierden na de operatie klopt niet. Een klopje op de schouders, dat is het. En meteen weer verder, op naar de volgende missie.

'Mijn analyse is dat ze meteen na terugkeer gedebriefd zijn, naar de inlichtingen hebben gekeken die uit Bin Ladens huis zijn meegenomen en dat er direct nieuwe operaties zijn geweest.

'Maar dat zullen we nooit te weten komen. Je hoort niks van de SEAL's. Pas als het goed gaat. Of als het flink mis is, zoals in 1993 in Somalië toen de Black Hawk-helikopters werden neergehaald.'

Waarom was het niet mogelijk om Bin Laden levend mee te nemen?
'Je moet er zijn geweest om te kunnen beoordelen of het de beste oplossing was. Als Bin Laden was blijven staan en onze orders had opgevolgd, hadden we hem meegenomen. Daarvan ben ik overtuigd. Maar dat deed hij niet. Je weet op dat moment niet wat hij nog had kunnen doen. Voor hetzelfde geld zat het huis vol explosieven.

'Als Bin Laden zich niet had verzet, was hij voor zijn aanhangers een lafaard geweest. Als we hem levend te pakken hadden gekregen, zouden we ook informatie uit hem hebben gekregen. Dan had hij Al Qaida meer schade berokkend en hadden we ze ten grave kunnen dragen.'

De Bin Laden-operatie en uw boek schetsen het beeld van 'Team 6' zijnde supersoldaten.
'Als je bedoelt dat ze nooit stoppen, nooit opgeven en altijd trainen voor de volgende operatie, dan klopt dat. Delta Force, de commando-eenheid van de landmacht, is goed. Maar niet zo goed als 'Team 6'. Zonder te overdrijven: deze jongens moet je letterlijk doormidden zagen om ze te stoppen.

'Natuurlijk, bij elke missie moet je een beetje geluk hebben. Dat de operatie tegen Bin Laden goed is verlopen, zelfs nadat een helikopter was neergestort, is zo'n meevaller. Het kon veel erger aflopen. Pakistan had in actie kunnen komen. Als we de Pakistani's van tevoren hadden ingelicht over de missie, hadden we denk ik een tweede 'Black Hawk Down' gehad.'

In Somalië dacht u ook dat u een supersoldaat was. U maakte jacht op krijgsheer Mohammed Farah Aideed, u was een van die Amerikaanse soldaten die in Mogadishu een overmacht van duizenden militieleden van zich af moesten slaan.
'Ik dacht dat ik bovenmenselijk was. Ik had nooit een schram opgelopen bij eerdere operaties. En plotseling zat ik midden in dat gevecht, werd ik drie keer geraakt in mijn been. Ik dacht dat mijn leven voorbij was. Ze moesten later dat been weer vasthechten. Plotseling moest ik ermee omgaan dat ik menselijk was. Dat ik gewond raakte was een teken van God. Een teken dat ik menselijk was.

Lees meer in de Volkskrant

undefined

Howard Wasdin. Beeld
Howard Wasdin.
Meer over