Boek & bier

De literaire avond bloeit, in het café of op andere plekken waar de tap open blijft. Haro Kraak doet wekelijks verslag.

Wat?

Notes of a dirty old man, maandag 21 oktober 20.00 - 00.00 uur. De eerste literaire avond in Bar Bukowski, sinds juni geopend aan het Amsterdamse Oosterpark.

Waar?

Als je een bar naar een beruchte schrijver en drinkebroer noemt, dan hoort daar natuurlijk een in alcohol gedrenkte literaire avond bij. Gauw een biertje bestellen dus. Op het glas een opdruk van Charles Bukowski zelf, dezelfde als op het linnen tasje van het meisje naast me. Bij de wc's kiezen de dames voor de deur met het boek Women en de heren voor Notes of a dirty old man. De avond begint met een gedicht van - je raadt het niet - The Big Bukowski Himself, voorgelezen door een jongen met een matig accent en een wonderlijk jasje.

Wie?

Onder de sprekers geen gelauwerde auteurs. De line-up is samengesteld met hulp van Defusie.net, een online-opinieplatform voor jonge academici, zoals Sebastiaan Andeweg, Fransijn Bulhof, Hilke Heijmans, Capiau & Laport en Anna Lillioja. Jazztrio Soulfruit vult de eerste pauze met muzak, singer/-songwriter Leendert tokkelt wat na de tweede, waarna crimeschrijver Simon de Waal, mystery guest van dienst, de avond afsluit met een hoofdstuk uit zijn nieuwe thriller.

Hoe?

Een tosti met ham is het onderwerp van het eerste verhaal, van Sebastiaan Andeweg. Voorafgaand aan elk gedicht geeft Hilke Heijmans een korte uitleg: 'Een tijdje geleden had ik een onenightstand, zeg maar.' Daarna volgen ridderavonturen van Fransijn Bulhof. Hij begint op een serieuze toon: 'Ik ben superverdrietig omdat Thomas Blondeau is overleden.' De Arnhemse stadsdichter Jesse Laport, die eruitziet als een jonge Huub van der Lubbe, spuugt rake teksten over de baslijn van zijn kompaan Olivier Capiau.

Publiek?

Op Facebook staan 148 deelnemers aangemeld en dat aantal lijkt de ruimte van zes bij zeven meter inderdaad te vullen - overvol is het. Maar na de eerste pauze houdt een deel van het publiek het al voor gezien. Dat biedt meer ruimte om naar elkaar te kijken, want daar zijn veel mensen voor gekomen. En dus zien we onder andere voorbijschuiven: het Star Wars-T-shirt, het Bob Dylan-T-shirt, het camouflagejasje, de opgeschoren afro, het gele puntmutsje, twee bontjasjes (grijs en bruin), het Rietveld/Mondriaan-jurkje en het blauw-wit-paarse kapsel. Uitgever Oscar van Gelderen kijkt vanaf een barkruk toe en ziet dat het goed is.

Terugkomen?

Dat kan, 25 november is de volgende editie.

undefined

Meer over