Boek & bier

De literaire avond bloeit, in het café of op andere plekken waar de tap open blijft. Haro Kraak doet wekelijks verslag.

Wat?

Literaturfest, vrijdag 30 september 20.00 - 03.00 uur. Hosts Toine Donk (Das Magazin), Tim de Gier (Vrij Nederland) en Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent) ontvangen voor de twaalfde keer gasten die over hun favoriete boek praten.

Waar?

Hoewel Literaturfest ook vreemdgaat op locatie, keert het evenement altijd terug naar haar eerste liefde op de Amsterdamse Keizersgracht: de Rode Hoed. Op het podium steevast een tafel en een badkuip. Ditmaal aangevuld met vintage prullaria (want: te koop) en een vleugel (want: een muzikant te gast).

Wie?

We hebben te maken met een echte 'internationale editie'. De Belg Bent van Looy, de eerdergenoemde muzikant, trapt af met zijn liefde voor Franny and Zooey van J.D. Salinger. Tussendoor geeft 'Literaturfestpappie' Bas Heijne een blitzcollege over Couperus' De Stille Kracht.

Dan verandert de voertaal in Engels en schuift David Sedaris aan, die tot dan toe alleen het woord 'boeddhisme' heeft begrepen. Hij praat over de verhalenbundel Tenth of December van George Saunders (wel familie van iemand, maar niet van Dean of Ben). Tot slot de mystery guest, die na een onthulling op nrc.nl niet zo mysterieus meer is. Niemand kon om haar heen de afgelopen weken en ook in de Rode Hoed is het publiek niet veilig voor haar: Donna Tartt, het zwartharige monster van 1,52 meter. Zij spreekt haar lof uit over Bleak House van Charles Dickens.

Hoe?

Terwijl de beats en blazers van TNGHT's Higher Ground door de zaal schallen, komen de schrijvers zwaaiend als supersterren op. De Gier en Donk stellen om beurten highbrowvragen, die door Pfauth vertaald worden naar lowbrow-vragen. De opzet werkt uitstekend. Het publiek is vertrouwd met het ironische toneelstuk en de schrijvers voelen ook geen gêne, want o wat is het fijn om niet over het eigen werk te praten. Tartt en Donk voelen zich zelfs zo op hun gemak dat hun flirtage ('O, Donna!') het publiek doet giechelen. Over tien jaar verschijnt Tartts volgende klassieker: Toinny and Donny.

Publiek?

Voor het eerst moeten de bezoekers een kaartje kopen om langs de door bitch te komen, maar de 8 hele euro's entree weerhouden niemand. De avond is uitverkocht en tot op de tweede ring hangen meisjes over de balustrade.

Terugkomen?

Wie gewiekst is, regelt nu nog een kaartje voor het uitverkochte evenement in de Vondelkerk met ex-pornoster Sasha Grey vanavond. Anders moet je wachten tot 23 november.

undefined

Meer over