Boek & bier

De literaire avond bloeit, in het café of op andere plekken waar de tap open blijft. Haro Kraak doet wekelijks verslag.

Wat?

VONK, dinsdag 10 december, 20.30- 23.00 uur. De tweede editie van deze avond.

Waar?

De straten zijn verlaten op deze zachte decemberavond in Breda. Dan doemt aan de rand van het oude stadshart poppodium Mezz op, een enorme cocon met koperen schubben. De avond vindt plaats in het aanpalende Mezz Café, een klein zaaltje met tafels en een bar versierd met kersttakken en -ballen. Brabants trots, singer/songwriter Jeroen Kant klinkt uit de speakers en zingt: 'Alles staat in brand.' Als die takken maar goed geïmpregneerd zijn.

Wie?

De jonge Bredase dichteres Lisette Ntukabumbwe (spreek uit: noe-ka woengwé) trapt de avond af met teksten als: 'Het leven is als stromend water, het kan alle kanten op, maar er is geen weg terug.' Vervolgens is het de beurt aan singer/songwriter Iris Penning, helemaal uit Eindhoven ('Ja, mensen, we schrikken nergens voor terug'), die Nederlandse tokkelliedjes speelt met titels als Droomverf en Krantensnipperhoed.

Neerlandica Vivien Waszink, die elke dag een jurk draagt en vandaag een rood exemplaar met witte stippen aan heeft getrokken, geeft een Blitzcollege hiphoptaal en -cultuur. Zij luistert al 24 jaar naar hiphop en moet altijd haar smaak verdedigen. Dat heeft ze dus maar professioneel aangepakt met een boek, Woord!, en een bijbehorende PowerPoint-presentatie. Na twintig minuten is er een slide met P. Diddy en de tekst: 'Pauze, bitches!'

Hoe?

Na de pauze gaat Iris Penning verder met een paar liedjes, waaronder eentje met de titel Gelukkig Gelukkig, over dat ze het moeilijk vindt liedjes te schrijven, omdat ze een te fijn leven heeft. Waszink vervolgt met het tweede deel van haar mini-college en legt uit dat hiphoptermen als blingbling en pimpen inmiddels tot de gangbare Nederlandse vocabulaire horen.

Publiek?

Druk is het niet te noemen, maar het is ook pas de tweede keer dat VONK wordt georganiseerd. 'We moeten nog een beetje op gang komen', zegt programmeur Marco. Op de avond is een stuk of dertig man afgekomen, een deel daarvan aanhang van de artiesten, in de vorm van vrienden en familie. De ouderen zitten voornamelijk vooraan, de jongeren hangen aan de bar. Op de vraag van Waszink of er nog hiphop-liefhebbers in de zaal zitten, komt weinig reactie, maar dat kan ook de gêne zijn.

Terugkomen?

De bedoeling is dat VONK elke twee maanden terugkeert. Als het een beetje meezit, zegt Marco, is rapper/schrijver Faberyayo de volgende keer te gast.

undefined

Meer over