NieuwsBoeing 737 Max

Boeing betaalt nabestaanden vliegrampen 737 Max 100 miljoen dollar

Boeing gaat 100 miljoen dollar betalen aan de nabestaanden van de 346 mensen die omkwamen bij twee vliegrampen in Indonesië en Ethiopië met een Boeing 737 Max.

Nadia Milleron, de moeder van een van de omgekomen passagiers van vlucht 302 van Ethiopian Airlines, tijdens een hoorzitting in de Verenigde Staten over de veiligheid van 737 Max-toestellen. Beeld AFP
Nadia Milleron, de moeder van een van de omgekomen passagiers van vlucht 302 van Ethiopian Airlines, tijdens een hoorzitting in de Verenigde Staten over de veiligheid van 737 Max-toestellen.Beeld AFP

Het geld, omgerekend 89 miljoen euro, is onder meer bedoeld om onderwijs te betalen voor de kinderen van slachtoffers, zo heeft Boeing woensdag bekendgemaakt. De 100 miljoen dollar staat los van eventuele schadevergoedingen die ‘s werelds grootste vliegtuigbouwer de komende jaren zal moeten betalen: Boeing hangen verschillende rechtszaken van nabestaanden van de vliegrampen boven het hoofd.

Op 29 oktober stortte Lion Air-vlucht 610 twaalf minuten na het opstijgen neer in de Javazee. De 181 passagiers en 8 bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Nog eens 157 mensen stierven toen Ethiopian Airlines-vlucht 302 op 10 maart neerstortte nabij de Ethiopische stad Bishoftu. Sinds deze twee ongelukken worden Boeing’s 737 Max 8-toestellen wereldwijd aan de grond gehouden. Boeing gaf in mei toe dat er fouten zaten in de vluchtsimulatiesoftware waarmee piloten oefenden voor het vliegen in de Boeing-toestellen, waardoor ze niet goed voorbereid achter de stuurknuppel zaten. Diezelfde maand kwam naar buiten dat Boeing al een jaar voor de crash in Indonesië wist dat er problemen waren met een alarmsysteem van de Boeing 737 Max.

Boeing betuigt in een verklaring spijt voor ‘het tragische verlies van levens in beide ongelukken’. ‘Deze verloren levens zullen nog jaren zwaar blijven drukken op onze harten’, aldus Boeing-topman Dennis Muilenburg.

Boeing wist al een jaar voor de crash van een Boeing 737 Max 8 in Indonesië dat er problemen waren met dit toestel. De vliegtuigbouwer houdt echter vol dat de toestellen veilig waren om te vliegen.

De Boeings in Ethiopië en Indonesië crashten door dezelfde technische oorzaak. Tot die conclusie kwamen Ethiopische onderzoekers in april. Ze sloten daarmee definitief andere oorzaken uit, zoals een motorstoring, terreurdaad of aanvaring met vogels.

Meer over