Nieuws

Boeddhistische monniken keren zich tegen militaire junta in Myanmar

De invloedrijkste organisatie van boeddhistische monniken in Myanmar heeft de militaire junta woensdag opgeroepen geen geweld meer te gebruiken tegen burgers die deelnemen aan de dagelijkse protesten tegen de staatsgreep van vorige maand. Het is een belangrijke zet in het diepreligieuze land.

Een boeddhistische monnik woensdag bij de protesten in de stad Mandalay in Myanmar. Beeld EPA
Een boeddhistische monnik woensdag bij de protesten in de stad Mandalay in Myanmar.Beeld EPA

De State Sangha Maha Nayaka Committee, een door de regering benoemd overkoepelend lichaam van hoge boeddhistische geestelijken, beschuldigde woensdag in een concept-verklaring een ‘bewapende minderheid’ van het doden en martelen van onschuldige burgers. Ook kondigde het aan dat zijn leden de excessen willen stoppen.

Een definitieve verklaring wordt uitgevaardigd nadat het comité donderdag overleg heeft gevoerd met de minister van Religieuze Zaken van de junta, zo tekende de nieuwssite Myanmar Now op uit de mond van een monnik die de besprekingen bijwoonde.

De stellingname van het boeddhistische comité is een gevoelige klap voor de militaire junta van generaal Min Aung Hlaing. Het adviesorgaan, dat toezicht houdt op alle boeddhistische geestelijken in het land, werkt vanouds nauw samen met de Myanmarese overheid. De generaals hechten er ook zeer aan dat zij als vrome boeddhisten worden gezien.

Monniken in de frontlinie

Boeddhistische monniken hebben een lange geschiedenis van politiek activisme in Myanmar. Ze stonden aan de frontlinie van de Saffraanrevolutie van 2007, die weliswaar door de militairen werd neergeslagen, maar wel een belangrijke factor was bij de voorzichtige democratische hervormingen van afgelopen jaren. Een deel van de monniken is actief als radicale boeddhistische nationalisten, bijvoorbeeld bij de gewelddadige campagnes tegen de islamitische minderheid van de Rohingya in 2017.

In Myanmar zijn al anderhalve maand dagelijks straatprotesten tegen de coup van 1 februari, toen het leger de democratisch gekozen regering afzette en regeringsleider Aung San Suu Kyi gevangen zette. Bij de protesten zijn volgens de Assistance Association for Political Prisoners meer dan 200 doden gevallen. Volgens de ngo nemen scherpschutters gericht demonstranten en burgers op de korrel. Meer dan 2.200 mensen zijn opgepakt.

Oproep paus

Paus Franciscus riep donderdag tijdens een publieksaudiëntie in Vaticaanstad ook op tot een eind aan het bloedvergieten. ‘Zelfs ik kniel in de straten van Myanmar en zeg: stop het geweld’, aldus de paus, in een verwijzing naar de filmpjes die vorige week op sociale media circuleerden, en waarin de katholieke zuster Ann Rose Nu Tawng in de stad Myitkyina op straat knielde en soldaten smeekte niet meer op demonstranten te schieten.

Donderdag werden volgens de BBC zeker twee demonstranten gedood in de centrale stad Kale. In de grootste stad Yangon gingen activisten bij een barricade van zandzakken de confrontatie aan met ordetroepen. Volgens AP lanceerden demonstranten stenen met slingers en werd met molotovcocktails gegooid. Een demonstrant werd mogelijk in zijn hoofd geschoten. Tot dusver onthielden demonstranten zich van tegengeweld.

Afgezette parlementsleden, veelal van Suu Kyi’s partij, riepen donderdag op tot een verenigd front tegen de coup. Ze zeiden dat het stempel ‘terrorist’ zal worden ingetrokken voor alle gewapende etnische opstandelingen die zich nu achter de democratische protestbeweging scharen. In Myanmar strijden tientallen afscheidingsbewegingen voor autonomie.

Meer over