Bob Geldof moet Tories aan jonge kiezers helpen

Maakt hij de Tories weer trendy of is het Bye Bye Bob? Bob Geldof – de onvermoeibare campagnevoerder voor Afrika – gaat de Conservatieve Partij adviseren over de strijd tegen de armoede....

Hoewel Geldof zegt dat hij boven de politieke partijen staat, is zijn medewerking een verrassende stunt van de Tories en een opsteker voor de nieuwe partijleider David Cameron. In de jaren tachtig kwam de zanger nog frontaal in aanvaring met Margaret Thatcher toen zij BTW wilde heffen op de Band Aid-single.

Vorig jaar organiseerde Geldof een nieuw Live 8-concert, vlak voordat de G8 (de groep van rijkste industrielanden) een akkoord bereikte over schuldkwijtschelding voor de 18 armste landen en verdubbeling van de ontwikkelingshulp.

‘Als het om de strijd tegen armoede gaat, maakt het mij niet uit met wie ik samenwerk’, zei Geldof gisteren. De zanger werd er vorig jaar nog van beschuldigd te close te zijn met premier Tony Blair. ‘Maar ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik onpartijdig ben’, stelde Geldof. ‘Ik heb twintig jaar ervaring en expertise op dit terrein. Als ik die kan gebruiken om het beleid van een van de partijen te beïnvloeden, dan doe ik dat.’

Geldof heeft Downing Street op de hoogte gesteld van het adviseurschap en Blair zou er geen bezwaar tegen gemaakt hebben. ‘De premier vond het heel redelijk dat ik ook met de oppositie ging samenwerken.’ Volgens Geldof hebben de Conservatieven een cruciale functie in de armoedebestrijding.

David Cameron heeft in zijn eerste weken als partijleider laten zien de Conservatieven van de rechtervleugel van de Britse politiek naar het centrum te willen leiden. Eerder lanceerde hij ook een ambitieuze milieu-agenda. Tot nu toe lijkt de strategie te werken: Cameron ligt in de opiniepeilingen voor op zowel Blair als op diens gedoodverfde opvolger Gordon Brown.

Meer over