Boardman mikt op meer dan één regenboogtrui

Chris Boardman stapte in de Tour de France volgens afspraak af op het moment dat de Pyreneeën opdoemden. De Britse specialist in het tijdrijden bereidde zich vanaf dat moment voor op de wereldkampioenschappen op Sicilië....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Alvast één doel bereikte Boardman dinsdagavond in het Paolo Borsellino-stadion van Palermo. In de finale deklasseerde hij Brit de voormalige wereldkampioen Francis Moreau. De Fransman was tijdens de vier kilometer durende jacht kansloos tegen de ontketende Boardman.

'Goud is mijn enige doel hier in Sicilië. Na de Ronde van Frankrijk ben ik me volledig gaan voorbereiden op de titelstrijd. De eerste buit is binnen. Nu de tweede nog. Dat is ook mogelijk. Ik voel me sterk. Ik reageer me hier af op de teleurstellend verlopen tijdrit in de Tour', zei de winnaar van de proloog in de Ronde van Frankrijk.

Enkele weken geleden verkondigde Boardman zonder met zijn ogen te knipperen in de toekomst de Ronde van Frankrijk te kunnen winnen, terwijl hij bij het zien van een viaduct al pijn in de benen krijgt. 'Dit jaar heb ik bewust de cols ontlopen. Ik had de rit naar Hautcam nog willen rijden, maar de ploegleiding oordeelde dat het niet verstandig was', zei hij.

Boardman zei voorts in de eerste zes maanden van dit jaar 'ontzettend te zijn gegroeid. Ik heb in de Dauphiné Liberé bewezen meer te kunnen winnen dan alleen races tegen het horloge. Als de progressie zich voortzet zoals de afgelopen zes maanden, denk ik het duel met Miguel Indurain aan te kunnen. Tijdrijden beheers ik al, klimmen kan ik leren. Daarvan ben ik vast overtuigd.'

Ingrid Haringa had gisteren minder noten op haar zang. Dinsdag 16 augustus beschouwde de politieagente uit heemstede als één van de zenuwslopendste uit haar bijna vierjarige wielerloopbaan. Ze kwalificeerde zich ogenschijnlijk moeiteloos voor de kwartfinales sprint. Het was schijn, zo bleek achteraf. Het bereiken van de laatste acht kostte haar veel zweet, het gevolg van een welhaast ondraaglijke spanning.

'Ik snap het niet', zei ze nadat ze zich voor de kwartfinales had geplaatst. 'Zo nerveus heb ik me nog nooit gevoeld. Het was vreselijk. 'Ik had gedacht gemakkelijk met de spanning om te kunnen gaan. Ik heb toch al enige ervaring opgebouwd en ben met dertig jaar toch ook niet meer een van de jongsten.'

In de voorronden eindigde de wereldkampioene sprint van 1991 op de zesde plaats. Teleurstellend voor haar doen. Haar slechtste klassering tot dinsdag was een derde plaats in de series. In de achtste finales was ze de snelste van de tien koppels die in de baan kwamen. De Canadese Tanya Dubnicoff plaatste zich zonder in actie te komen omdat haar Franse opponente Nathalie Even onwel was geworden.

Haringa versloeg de Chinese Yan Wang. De Aziatische deed voor de start nog even aan handoplegging. Het ontlokte de goed gebekte Nederlandse: 'Toen ik dat zag, heb ik me voorgenomen haaievinnesoep van haar te maken. En dat is gelukt. Maar even serieus: ik hoop dat ik de komende dagen de zenuwen beter in bedwang kan houden, want vandaag was een dag om gek van te worden.'

Eerder op de dag werd Maria Jongeling in de kwartfinales uitgeschakeld. In de race om een plaats bij de laatste vier versperde de Amerikaanse Janie Eickhoff, vorig jaar winnares van het brons, de 19-jarige wereldkampioene bij de junioren de weg.

Meer over