BNN The Movie te braaf zonder xtc

Doordat films vaak lang voordat ze uitzendbaar zijn al worden verkocht, was de spoeling dun toen BNN eind vorig jaar begon met uitzenden....

Eddy Zoëy ging naar Bombay om een reportage te maken over 'Bollywood', de grootste filmindustrie ter wereld. De Amerikaanse B-film komt aan bod in de documentaire The Dark Side of Hollywood, en in Hearts of Darkness, A Filmmakers Apocalypse is te zien hoe een grote Hollywood-productie tot stand kan komen.

De documentaire van Fax Bahr en George Hickenlooper (gesneden uit ruim zestig uur filmmateriaal van Eleanor Coppola) is al wat ouder (1991) en was al eens eerder op de Nederlandse televisie te zien, maar blijft een absoluut meesterwerk.

De opnamen van Apocalypse Now op de Filipijnen zouden dertien weken duren; het werden er vierendertig. Onderweg ontsloeg de megalomane regisseur Francis Ford Coppola hoofdrolspeler Harvey Keitel, kreeg zijn vervanger Martin Sheen een hartaanval, werd de set verwoest door een tyfoon en werden de van president Marcos gehuurde legerhelikopters weggeroepen om rebellen te bestoken. Ster Marlon Brando, die een miljoen dollar per week verdiende, arriveerde moddervet op de set en had geen idee waar de film over ging. Joseph Conrads roman had hij ook niet gelezen.

Coppola's film ging in 1979 in Cannes in première en won de Gouden Palm. 'Mijn film gaat niet over Vietnam', zei de regisseur op de persconferentie. 'Mijn film ís Vietnam.'

BNN's thema-avond begint met een reportage over de Nederlandse filmindustrie. Fabian Ruitenberg en Guido van Garderen, die eerder de AVRO Achtbaan-aflevering MoviesScene maakten, polsten een aantal insiders over de kansen van BNN The Movie. Ruitenberg kreeg het advies mee om zijn cameraman dit keer geen xtc te geven als hij draaide. Dat is jammer, want BNN The Movie is erg braaf geworden.

Sprekende hoofden vertellen wat er nodig is voor een succesvolle film, althans dat is de bedoeling. Ze vertellen vooral wat ze zelf zoal gedaan hebben. Jean van de Velde (All Stars) stelt voor een film met humor te maken, gecombineerd met drama en met jonge, aanstormende acteurs in de hoofdrol. Lodewijk Crijns denkt aan een vervolg op zijn film Jezus is een Palestijn, waarin Bart de Graaff op aarde terugkeert als de nieuwe messias. De piercings van Hans Teeuwen heeft hij nog thuis liggen. Actrice Dijn Blom ziet Bart op een tropisch eiland met veel geile wijven. Ze wil zelf graag meespelen en ook met Bart kussen, als dat nodig is.

BNN The Movie belooft het cliché van de Nederlandse film: een slecht verhaal en functioneel bloot.

Meer over