Blunt: ‘Spionage grootste fout van mijn leven’

De beruchte Britse spion Anthony Blunt, kunstadviseur van koningin Elizabeth, heeft zijn spionagewerk voor de Sovjet-Unie ‘de grootste fout van mijn leven’ genoemd.

Van onze buitenlandredactie

Blunt voltooide het manuscript kort voor zijn dood in 1983. Het werd aan de British Library gegeven op voorwaarde dat het pas na 25 jaar zou worden gepubliceerd.

Blunt was de ‘vierde man’ in een groep van vooraanstaande Britten die spioneerden voor het Kremlin. Samen met Guy Burgess, Kim Philby en Donald Maclean studeerde hij op Cambridge.

Grootste fout van mijn leven
‘De sfeer op Cambridge was zo intens en het enthousiasme voor elke anti-fascistische actie zo groot, dat ik de grootste fout van mijn leven maakte’, schrijft Blunt over zijn besluit om in te gaan op de oproep van Burgess, die al eerder was geworven door Moskou.

Het manuscript bevat, tot teleurstelling van wetenschappers, weinig nieuwe details over zijn spionage voor de Russen. Zo worden de namen van zijn contacten in Moskou niet onthuld. Blunt werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Britse geheime dienst MI5. Hij speelde toen geheime documenten door aan de Russen.

Ontmaskerd
Blunt schrijft wel dat hij na de oorlog probeerde een eind te maken aan zijn spionagewerk. De kunsthistoricus werd onder andere kunstadviseur van het koninklijk huis. Blunt: ‘Ik was gedesillusioneerd door het marxisme en door Moskou. Ik hoopte dat ik nooit meer iets van mijn Russische vrienden zou horen.’ De diplomaten Burgess en Maclean vluchtten in 1951 naar Moskou nadat Philby ze had getipt dat Maclean zou worden ontmaskerd.

Blunt schrijft dat de Russen hem adviseerden ook uit te wijken, maar hij weigerde. ‘Ik realiseerde mij dat ik bereid was elk risico te nemen in dit land, in plaats van te vertrekken naar Rusland.’ Philby werkte voor MI6 tot hij in 1963 naar Moskou vluchtte. Kort daarna bekende Blunt zijn spionagewerk. In ruil voor informatie werd hij niet publiekelijk aan de schandpaal genageld. Blunt schrijft dat hij ‘naïef’ was om te hopen dat zijn ontmaskering nooit bekend zou worden. Premier Thatcher onthulde in 1979 zijn identiteit.

Meer over