Blootlegger

Dagelijks provoceert Lex Uiting BN'ers in zijn radiorubriek. Daarnaast is hij te zien in het satirische consumentenprogramma Rambam. Beroepspuber, iemand?

DOOR NINA SCHUYFFELFOTOFRANK RUITER

Bekend door het aftreden van John Leerdam of bekend door Rambam? 'Volgens mij ben ik überhaupt niet zo bekend. Het vertrek van John Leerdam uit de Tweede Kamer zorgde inderdaad voor veel media-aandacht, maar ik sta voor de ochtendshow van Giel Beelen nog steeds een paar keer per week mensen te interviewen en niemand die mij herkent. BN'ers zijn op zo'n moment vooral met zichzelf bezig, die letten er echt niet op wie de microfoon vast heeft.

'Leerdam deed of hij alles wist over straatterrorist Jael Jablabla, die ik uit mijn duim had gezogen. Ik trok het me wel een beetje aan dat hij opstapte. Natuurlijk gaf hij zelf de antwoorden, maar als ik daar niet had gestaan met die vragen was hij nooit in de problemen gekomen. Toen dacht ik: god ja, die man heeft ook gewoon een gezin. Hij is zijn baan kwijt en is waarschijnlijk heel verdrietig. Het is nooit mijn bedoeling om over de rug van iemand anders te scoren.'

Serieuze verslaggever of puberale grapjas?

Na lang nadenken: 'Laat mij nog maar een paar jaar puberale grapjas zijn, dan. Ik vind het heerlijk, een beetje keten en jezelf vooral niet te serieus nemen. Het schijnt dat ik dat toch een beetje aan mijn kont heb hangen.

'Mijn doel is creatieve dingen te maken waar mensen door ontregeld worden en tegelijkertijd om moeten lachen. Iets blootleggen door middel van humor, dat vind ik een fantastische combinatie. Bij Rambam doen we dat ook. Het is een satirisch consumentenprogramma dat op een leuke manier maatschappelijke thema's ter discussie stelt. In plaats van zeggen dat iets belachelijk is, laten we zien: dit is er, dit gebeurt. Dan kunnen mensen zelf bepalen wat ze ermee doen.'

Radio of tv?

'Die vraag heb ik wel vaker gekregen. Ik ben verliefd op de radio, altijd al geweest. Vroeger - jezus, hoor mij nou - nog niet zo heel lang geleden, toen ik 8 was, wilde ik al bij de radio. Dan ging ik mijn moeder interviewen met een microfoon en een cassettebandje om het op te nemen. Ik was een enorme fan van het programma Langs de Lijn met Jack van Gelder. Televisie is er later eigenlijk vanzelf een beetje bij gekomen.

'Het mooie van radio is dat je een wereld kunt creëren die voor iedereen anders is. Er wordt veel aan de verbeelding overgelaten. Een verslaggever kan een verhaal op een bepaalde manier bedoelen, maar elke luisteraar zal het weer anders opvatten. Dat vind ik een heel romantisch idee. Bij televisie is het toch meer what you see is what you get, omdat het beeld er al bij gegeven wordt.

'Ik heb een seizoen meegedaan met de jakhalzen in De Wereld Draait Door. Ik vond het natuurlijk super dat ik daar terechtkwam, maar het was heel moeilijk om een verhaal te maken dat voldeed aan het niveau van de andere jakhalzen. Achteraf was ik te jong, had ik te weinig kranten gelezen en was ik er gewoon nog niet klaar voor.

Opeens een stilte. Dan: 'Ik merk trouwens dat ik het irritant vind, zo'n interview. Bij elk antwoord dat ik geef, denk ik: lekker belangrijk. Het is een beetje gênant om alleen maar over jezelf te praten. Op tv zie ik weleens artiesten die volledig in hun eigen gecreëerde persoonlijkheid zijn gaan geloven. Doe normaal, denk ik dan.'

Muzikant of presentator?

'Ik denk dat ik beter ben in presenteren. Ik ben tien jaar leadzanger geweest in de Limburgse band Zoemaar, maar stond eigenlijk altijd maar wat te schreeuwen. Gewoon die keel openzetten, lekker rauw. Het is nooit mijn ambitie geweest om technisch helemaal perfect te kunnen zingen, ik vond het op deze manier veel leuker.

'Maar ik vind muziek maken en presenteren erg op elkaar lijken. Als presentator wil je iets overbrengen, als frontman probeer je dat ook. Ik merk dat ik in mijn werk bij de VARA veel heb aan mijn ervaringen met Zoemaar. Op een gegeven moment weet je hoe je op een podium moet staan, hoe je iets wel en niet kunt zeggen voor de camera.'

Dialect of ABN?

'Ik denk, voel en droom in het dialect. In het Limburgs kan ik me beter uitdrukken. Het voelt échter, oorspronkelijker. Ik zou nooit een liedje schrijven in het Nederlands of Engels. Commercieel zou dat natuurlijk veel interessanter zijn, maar het voelt neppig.

'Als ik met Zoemaar op het podium stond, kon ik alles in dialect doen en hoefde ik niet na te denken. In Amsterdam heb ik echt moeten leren om on the spot grappig te zijn en meteen te kunnen reageren. Dat was de eerste jaren echt dramatisch.

'Hoewel Amsterdam steeds meer gaat wennen, zal mijn hart altijd in Venlo blijven. Als ik morgen ontslagen word - naar aanleiding van dit interview - zou ik zo teruggaan naar het zuiden en dan heb ik het hartstikke leuk. Veel vrienden van me wonen er nog, evenals mijn ouders en omaatje.'

Geert Wilders of Mark Rutte?

'Mark Rutte, zonder enige twijfel. Of wacht, nee. Ik ga toch voor Geert Wilders. Waarom? Omdat hij de grootste cabaretier van Nederland is. Hij staat daar in de Tweede Kamer elke dag grappen te maken. Af en toe laten andere politici zich verleiden tot een debatje, maar ik zou iedereen willen adviseren: laat Wilders vooral voor de sfeer zorgen en neem hem vooral niet te serieus.

'Natuurlijk ben ik het politiek niet met hem eens. Ik kan er wel om huilen dat hij zo veel invloed heeft in Limburg. Twee vrienden van mij hebben op hem gestemd en dat heeft tot lange nachtelijke discussies geleid. Maar volgens mij zijn er te veel mensen die schrijven en zeggen: ja, maar wat die Wilders doet, kan echt niet. Als we dat blijven doen, krijgt hij alleen maar een groter podium. Vandaar, bij dezen: Wilders is top.'

Trouw aan de VARA of elke kans grijpen?

'Ik blijf fucking trouw aan de VARA. Ik zit er nu zeven jaar en voel me enorm thuis. Er is genoeg ruimte om mezelf te ontwikkelen en ik voel me vrij om met mijn eigen ideeën te komen.

'Als RTL me morgen ergens voor vraagt, zeg ik nee. Dat zou ik nooit doen. De publieke omroep heeft veel mooie programma's, die allemaal toffe inhoud combineren met creativiteit. Dat is bij de commerciële televisie toch anders. Ik kijk er ook bijna nooit naar, behalve als het zo slecht is dat het weer leuk wordt. Temptation Island bijvoorbeeld, keek je dat? Fantastisch.'

Studiebol of zesjesscholier?

Meteen: 'Zesjes! Eindelijk een vraag waarover ik niet lang hoef na te denken. Ik heb mijn havo afgemaakt en toen heb ik het nog een jaartje geprobeerd op de School voor Journalistiek, maar dat was niet zo'n succes. Ik maakte toen al radio-uitzendingen bij Maasland Radio en werkte mee aan televisieprogramma's bij Omroep Venlo.

'Op een gegeven moment kreeg ik te horen dat ik niet meer welkom was op school. Kort daarna kreeg ik een opleidingsplek bij BNN, wat nu BNN University heet. En een jaar later werd me gevraagd of ik verslaggever wilde worden bij Radio1 en 3FM. Nou, daar zei ik natuurlijk geen nee tegen. Inmiddels ben ik 26 en bijna toe aan mijn eerste burn-out. Dat krijg je als je zo vroeg begint.'

Rambam is elke week op maandagavond om 22 uur te zien op Nederland 3, bij de Vara.

Gaat 'ie mee, of zegt 'ie nee is een dagelijkse rubriek in het radioprogramma Giel! op 3FM.

CV Lex Uiting

1986Geboren in Venlo. Hij heeft een oudere broer: Dick.

2003Eerste optreden Limburgse dialectband (Zoemaar)

2005Start als radioverslaggever bij Radio1 en 3FM

2007Overstap naar de VARA. Presenteert Kassa 3 en wordt een van de Jakhalzen in De Wereld Draait Door

2011Onderscheiden met de oeuvreprijs Priés Veur 't Limburgs Leed.

2012Tweede Kamerlid John Leerdam stapt op na uitzending Gaat 'ie mee of zegt 'ie nee. Start eerste seizoen Rambam.

undefined

Meer over