Bloot is weer helemaal terug op De Parade

Rondreizend theaterfestival De Parade is volop in gang met de 21ste tournee. Op dit moment staat De Parade in het Westbroekpark in Den Haag, na een tegenvallende start in Rotterdam met regen, regen en nog eens regen. Vk.nl bezoekt De Parade in iedere speelstad en doet live verslag van de voorstellingen en, niet onbelangrijk bij De Parade, de sfeer.

Schuilen voor de regen. Beeld
Schuilen voor de regen.

22.30 uur:
Het weer kan De Parade maken of breken. Donkere wolken hebben zich samengepakt boven het Westbroekpark en het terrein is in een tijdsbestek van een minuut van een gezellige openluchtkroeg veranderd in een nat, desolaat terrein. De tenten zijn de enige plek om te schuilen, dus dat legt de theatergezelschappen geen windeieren. De laatste kaartjes verkopen als warme broodjes, en de rest van de bezoekers gaan, net als vk.nl, snel naar huis. Maar niet getreurd, ook vanuit Utrecht (22 juli) en Amsterdam (11 augustus) zal vk.nl weer live verslag doen.

22.00 uur:
De Parade zou De Parade niet zijn, als er niet flink los werd gegaan in de Silent Disco. Het blijft natuurlijk het leukst om van een afstandje te kijken naar die gekke, dansende mensen, zonder de muziek erbij te horen. Dat is precies wat vk.nl deed. U kunt het resultaat van deze gluurpartij hier bekijken, of onderaan deze pagina.

21.00 uur:
Gezien:
l'Histoire du Soldat van Club Guy & Roni
Waar: In Den Haag nog te zien t/m 10 juli, in Utrecht van 15 t/m 18 juli en in Amsterdam van 5 t/m 8 augustus.
Was het druk? De tent (1 van de 2 grote tenten op het terrein) was voor eenderde gevuld. Kon beter dus.
Waar ging het over? l'Historie du Soldat is een theatraal werk uit 1918 en vertelt het verhaal van een jonge soldaat in oorlogstijd, die leert om te gaan met de confrontatie van de vijand. Tot dusver de folder. We zien een intense dansvoorstelling, waarvan de atletische paaldans van een man en zijn ziel het hoogtepunt vormen. De duivelin in het verhaal zit goed in haar rol, niet alleen door haar dans, ook door haar blik krijgen we kippenvel. Bloot is weer helemaal terug op De Parade, en voor de tweede keer deze avond staat er zonder duidelijke aanleiding een poedelnaakte man op het podium. Al met al zijn we onder de indruk, maar het is geen makkelijke kluif voor De Parade. Vandaar de karige bezetting van de tent waarschijnlijk.
Reacties? Het publiek was zeer gevarieerd en de reacties ook. Een enkeling stond op voor een eenzame ovatie. Enkele dames in het publiek waren bijna tot tranen toe geroerd: 'prachtig, prachtig' klonk het. Een meisje van 6 kwam blozend de tent uit - die was vooral onder de indruk van de blote man - en enkele mannen buitelden over elkaar heen om bij de bar te komen. Het duurde ze allemaal veel te lang. Bekijk het videofragment onderaan of hier.

20.00 uur:
Gezien:
Rockabilly Roadkill van Orkater/ The Sadist.
Waar: In Den Haag nog te zien t/m 10 juli, in Utrecht van 15 t/m 24 juli en in Amsterdam van 5 t/m 9 augustus.
Was het druk? Heel erg druk. Hoewel het de grootste tent was, waren er meer kaarten verkocht dan er plaats was. Zelfs na de grote inschuiftruc, iedereen moest gaan staan en een stap naar elkaar toe zetten, moesten sommige bezoekers het doen met een plek op de trap.
Waar ging het over? Elvis diende als inspiratie, viel te lezen in het programmaboekje, maar Black Sabbath was meer aanwezig. Een snelle show, met mooie effecten, zombies, aliens en veel geluidsspektakel. God kwam nog een aantal keer langs en het raakte actuele thema's als Harold Camping met het einde van de wereld en de angst voor een mysterieus virus waarvan we niet weten waar het vandaan komt. En er was ook nog een beetje poep- en plashumor, in de meest letterlijke zin van het woord....
Reacties? Het publiek lag vooral dubbel bij het poep- en plashumorgedeelte, maar ook op andere tijden hadden de Sadists de lachers op hun hand. De bezwete, halfnaakte - en een enkele keer geheel naakte - jongemannen deden het bij de oudere dames in het publiek, die oververtegenwoordigd waren, ook erg goed. Na afloop was er een aarzelende staande ovatie. 'Heel erg goed', klonk het toch. Bekijk de trailer onderaan deze pagina.

19.30 uur: Er moet ook gegeten worden. De keuze op De Parade is overweldigend, van goede kwaliteit en veelal biologisch - drie elementen die je op een festival niet vaak ziet. Wordt het Oesterbar de Zijpestijl, Surinaams bij Switi, mediterrane lekkernijen uit de terracotte vuurkeuken bij Amaro, mosselen, pannenkoeken, taco's, Italiaans of toch een pikante hap bij de Sambal-Bar? Het wordt een truffelbuzzelmozzarellapizza uit de houtoven. Overheerlijk.

19.00 uur:
Schuin achter de draaimolen kan men even rustig bijkomen bij één van de drie luisterbomen. Even lekker zitten en luisteren naar een spannend kinderverhaal of een voorgelezen column van een bekende schrijver die door de speakers schallen. De interesse van het publiek is echter rond 19.00 uur nog niet erg groot en een aardige dame probeert mensen naar haar bomen te lokken. De moeite waard, want het is goed toeven in het zonnetje met een goed verhaal erbij. Alleen het kampvuur mist nog. Beluister hiernaast (of hier) een gedeelte van het verhaal van NRC-columnist Frits Abraham.

18.30 uur:
Gezien: BOOT van Vincent de Rooij, een 7 minuten durende voorstelling in een half vliegtuigje.
Waar: In Den Haag nog te zien t/m 10 juli, in Amsterdam van 5 t/m 21 augustus.
Was het druk? Het vliegtuig was geheel gevuld, wat niet moeilijk is met nog geen 20 plaatsen. Er moesten een aantal mensen worden teleurgesteld, die konden het de volgende voorstelling nog eens proberen. Naarmate de avond drukker wordt, nemen de rijen toe en loopt de wachttijd op. We kunnen hier wel spreken van een hit.
Waar ging het over? In razeldsnel tempo zien we een dronken kapitein, een boeddha met losse beentjes en een cokesnuivende piloot voorbijkomen. Het was een humoristische show van weinig woorden. Het was wat je noemt fysiek theater. Zo fysiek dat het in de kleine ruimte niet kon worden uitgesloten geraakt te worden door rondvliegende zaken.
Reacties? Een zere knie nemen we voor lief, het publiek was laaiend enthousiast. Er werd regelmatig gelachen en de tweekoppige crew werd na afloop overladen met complimenten. Het enige dat in de weg stond van een staande ovatie was de parachute die de tribune beklemde. Bekijk het videofragment onderaan of hier.

17.30 uur:
De kaarten voor de avond zijn in the pocket. We gaan eerst naar BOOT van Vincent de Rooij, een 7 minuten durende voorstelling in een half, oud vliegtuigje. Dan staat Rockabilly Roadkill van Orkater/ The Sadist op het programma, wat volgens het boekje een apocalyptisch sprookje geïnspireerd op Elvis is. l'Histoire du Soldat van Club Guy & Roni is de derde voorstelling van deze Paradedag, en is een libretto over een soldaat die zijn ziel aan de duivel verpandt, in ruil voor een boek dat de economie voorspelt.

16.30 uur:
Het is al behoorlijk druk in het Westbroekpark. De Kinderparade is overdag gratis te bezoeken, en ook vroege vogels die voor 16.00 uur het terrein op zijn gelopen profiteren van deze gratis toegang. Veel moeders rond dit tijdstip, waarvan het kroost achter de prinses en de erwt aanrent, of ijverig aan een knutselwerk timmert. Maar ook studenten hebben zich vast van een plekje verzekerd op één van de terrasjes tussen de tenten.

16.00 uur:
In de zomermaanden strijkt De Parade neer in vier verschillende steden: Rotterdam, Den Haag, Utecht en Amsterdam. Rotterdam had een tegenvallend jaar, maar de weergoden zijn Den Haag beter gezind. Zondag brak De Parade zijn eigen record in Den Haag: het was met 6000 bezoekers de drukte dag ooit. Ook op andere dagen is het druk geweest, hoewel het nog niet in de buurt komt de drukte van Amsterdam. Volgens de organisatie kan het festival daar op de 'zwarte vrijdag' en 'zwarte zaterdag' op zo'n 12000 bezoekers rekenen.

De Parade staat nog tot en met 10 juli in Den Haag, van 15 tot en met 31 juli in Utrecht en van 5 tot en met 21 augustus in Amsterdam. Het programma is te vinden op de website van De Parade. Vk.nl was ook in Rotterdam, lees hier het het verslag nog eens terug.

Het plotseling verlaten terrein. Beeld
Het plotseling verlaten terrein.
Donkere wolken boven De Parade. Beeld
Donkere wolken boven De Parade.
Rockabilly Roadkill Beeld
Rockabilly Roadkill
De Kinderparade Beeld
De Kinderparade
null Beeld
Lange rijen voor de kassa. Beeld
Lange rijen voor de kassa.
Meer over