NIEUWSvoorverkiezingen vs

Bloomberg gooit de handdoek in de ring

Mike Bloomberg, de vroegere burgemeester van New York, heeft zich teruggetrokken uit de strijd om de Democratische nominatie voor het Witte Huis. De multimiljardair wist op Super Tuesday in geen enkele staat te winnen ondanks de honderden miljoenen die hij in zijn campagne had gepompt.

Bloomberg tijdens een rally op Super Tuesday in West Palm Beach, Florida. Woensdag maakte hij bekend zich terug te trekken.Beeld AP

De 78-jarige Bloomberg, die zich in de voorverkiezingen bij de Democraten stortte toen de campagne van voormalig vicepresident Joe Biden leek te imploderen, zei woensdag ‘geen reële kans’ meer te zien op de nominatie. Hij riep zijn aanhangers op om op Biden te stemmen. Die kreeg eerder al de steun van drie andere gematigde kandidaten die waren afgehaakt.

Bloomberg sloeg de eerste vier rondes van de voorverkiezingen over, maar hoopte door te breken bij de voorverkiezingen op Super Tuesday in veertien Amerikaanse staten dankzij de enorme hoeveelheden geld die hij in een stortvloed van tv-spotjes pompte. Maar uiteindelijk wist hij alleen in Samoa, het Amerikaanse gebiedsdeel in de Stille Oceaan, als eerste te eindigen. In totaal pompte hij bijna een half miljard in zijn campagne.

Zijn campagne liep al meteen in het begin flinke averij op doordat hij een slecht figuur sloeg in het eerste televisiedebat waaraan hij deelnam. Hij stond toen met zijn mond vol tanden toen Elizabeth Warren hem onder vuur nam wegens zijn 'vrouwonvriendelijke’ gedrag als eigenaar van zijn media-imperium.

Oud-vicepresident Joe Biden is de winnaar van Super Tuesday, de belangrijkste dag in de Democratische voorverkiezingen – of op zijn minst de morele winnaar.

Wat staat de Amerikaanse kiezers de komende maanden te wachten? Welke Democraat gaat proberen Trump van een tweede termijn af te houden? U leest het in ons dossier.

Hoe word je eigenlijk president van de Verenigde Staten? Dit is de weg die een nieuwe kandidaat moet afleggen.

Meer over