Blom krijgt hulp van 'HawkEye' in Kuip

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal is zondag gebruik gemaakt van doellijntechnologie. Scheidsrechter Kevin Blom kon in De Kuip tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en RKC Waalwijk (2-0) met behulp van het HawkEye-systeem constateren dat een kopbal van Lex Immers niet over de doellijn was. Verdediger Kenny van Hoevelen van RKC trapte de bal een paar centimeter voor de lijn weg.

null Beeld anp
Beeld anp

Het systeem van doellijntechnologie werd tussen 28 september vorig jaar en 23 februari tijdens tien thuiswedstrijden van FC Utrecht gebruikt in De Galgenwaard. De arbitrage had de camera's die moeten signaleren of een bal wel of niet over de doellijn is toen echter niet nodig. Het systeem verhuisde daarna naar Rotterdam, waar de scheidsrechters tot en met 27 april bij zes wedstrijden (waaronder de bekerfinale) hulp krijgen van HawkEye. Daarna gaat de geavanceerde en dure technologie door naar de Amsterdam ArenA, waar het systeem verder getest wordt.

De proef met doellijntechnologie is onderdeel van het project Arbitrage 2.0. Daarin wordt ook de mogelijke toepassing van een videoscheidsrechter onderzocht en staan in sommige wedstrijden een vijfde en zesde man langs het veld. In de Engelse Premier League wordt dit seizoen ook gebruik gemaakt van doellijntechnologie.

Meer over