NieuwsSteun aan rebellengroepen

Blok: Steun aan Syrische strijdgroepen blijft staatsgeheim

De regering blijft details over het leveren van Nederlandse steun aan rebellengroepen in Syrië staatsgeheim houden, ook nadat Trouw en Nieuwsuur daar deze week uitgebreid over publiceerden. Dat heeft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vrijdagavond aan de Tweede Kamer geschreven.

Ana van Es
Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, staat de pers op het Binnenhof te woord. Beeld ANP
Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, staat de pers op het Binnenhof te woord.Beeld ANP

Nederland leverde vanaf 2015 voertuigen, medische kits, uniformen, kampeerartikelen en andere spullen aan ‘gematigde’ groeperingen in Syrië. Deze week onthulden Trouw en Nieuwsuur dat het onder meer gaat om het Levant Front en de Sultan Murad Brigade: beiden beschuldigd van mensenrechtenschendingen als ontvoeringen, afpersingen en executies. Het Levant Front wordt door het Openbaar Ministerie (OM) aangemerkt als terroristische organisatie.

Na politieke ophef in de Kamer meldde Blok vrijdag dat hij niet openbaar gaat maken welke strijdgroepen Nederlandse steun ontvingen, hoewel het programma inmiddels is beëindigd. De strijders en hun families zouden anders doelwit kunnen worden van aanvallen door Al Qaeda en IS of de Syrische regering.

Brood voor Al Qaeda

Een Syrische rebellenleider stelde deze week tegenover Trouw: ‘Gaf je ons bloem, dan at Al Qaeda van het brood.’ Blok erkent dat een mobiele bakkerij, geleverd door Nederland, in 2017 in handen is geweest van Hayat Tahrir al Sham, de Syrische tak van Al Qaeda. ‘Deze is na bemiddeling weer vrijgegeven.’

Blok bevestigt dat er een verschil van mening is tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en het OM over welke groepen in Syrië een terreurorganisatie zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt dat aan de hand van ‘internationale terrorismelijsten’. Het Levant Front staat daar niet op. Maar het OM oordeelt op basis van het strafdossier en ‘open bronnen’ dat het Levant Front wel degelijk een terreurorganisatie is.

Blok benadrukt dat Nederland de Syrische rebellen steeds steunde in samenwerking met andere westerse landen ‘na een formeel verzoek van Frankrijk en de VS naar aanleiding van de aanslagen in Parijs in november 2015.’ Miljoenen Syrische vluchtelingen waren toen onderweg naar Europa.

Meer over