Bloemschikken

Eerst wat rechtgezet. De opnamen die maandag bij zowel Twee Vandaag als Netwerk van de toneelspelende Juliana werden vertoond, waren door de NCRV-redactie van laatstgenoemde actualiteitenrubriek collegiaal uitgeleend aan NOS Actueel, dat er in de vooravond iets leuks mee deed voor de EO in Twee Vandaag, waarna Netwerk de sigaar...

De veronderstelling in deze rubriek dat de ene rebellenclub hier de andere een journalistieke streek had geleverd, blijkt dus niet te kloppen. Het hoorde zo. Meldde gisteren Aart Zeeman van NCRV's Netwerk per e-mail. Helemaal fout gezien. Nou ja, sorry. Zo fatsoenlijk gaat dat.

Om nog een momentje bij de NCRV te blijven: sommige lezers wijzen er terecht op dat die omroep ook nog bestaat, hele mooie tv maakt ook, en dus meer aandacht in deze rubriek verdient. Dus maandag weer eens gekeken naar het onvolprezen Dokument, onder welke titel de NCRV in hoog tempo kwaliteitsdocumentaires uitzendt, waarvan vele met elkaar gemeen hebben dat ze van lange adem zijn, en dat ze over emigranten en immigranten gaan.

Maandag keken we zo naar deel 1 van het tweeluik Wegwezen!, waarin het Rotterdamse gezin Joling werd gepolst over de nog vage plannen om naar Nieuw Zeeland te vertrekken.

VARA TV Magazine sprak in dit verband van een 'film', gemaakt door een 'cineaste', maar ons scheen het toe dat programmamaakster Nousjka Thomas vooral veel te veel tijd had gekregen voor een non-onderwerp. Of, hup, naar Nieuw Zeeland met die Jolings of niet. Maar geen tweedelige reeks waarin de eerste drie kwartier uit niets blijkt dat de voornemens van deze particulieren interessante tv of 'film' zijn.

Mijn leven als voetbalvrouw moest vorige week om onduidelijke redenen een keer verstek laten gaan, maar presentatrice Nada van Nie deed dat lange gemis gisteren bij SBS6 snel vergeten. Met ditmaal Estelle en Lia in hun glansrollen als respectievelijk mevrouw Gullit en mevrouw Witschge. Beide sympathieke vrouwen blijken getrouwd te zijn met mannen die bloemschikken (Richard) dan wel aan spiritualiteit (Ruud) doen, wat ineens weer een heel ander licht op de bestaande clichvan de voetbalman en -vrouw werpt. Hij wordt nog serieus goed, deze concurrent van de TV Show. Gelukkig mocht er gisteravond toch ook nog worden gelachen. Nada van Nie: 'Ze zeggen van spelersvrouwen altijd dat ze met kleding en uiterlijk bezig zijn, altijd maar met hun haar enzo.' Lia Witschge: 'Voor mij is het anderhalf jaar geleden dat ik naar de kapper ben geweest, dus hierover kan ik niet meepraten.'

Meer over