Bloemendaler helft rijker dan doorsnee Nederlander

De inwoners van Bloemendaal zijn de rijksten van Nederland. Hun koopkracht stak in 1994 46 procent uit boven dat van de gemiddelde Nederlander....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De tien rijkste gemeenten bevinden zich vrijwel alle in het westen van het land. Na Bloemendaal komen dorpen als Wassenaar, Laren, Blaricum, Naarden, Heemstede, Maarn, Bennebroek en Abcoude. De enige uitzondering is Rozendaal in Gelderland, dat met een gemiddeld besteedbaar inkomen van 44.200 gulden een tweede plaats op de ranglijst scoort.

Groningen en Friesland wedijveren om de armste gemeenten. De top tien van arme gemeenten liggen alle in deze twee provincies. Het ergste moet het volgens het CBS, dat gisteren de Regionale inkomensverdeling 1994 publiceerde, in Kollummerland zijn. Daar bedraagt het gemiddelde inkomen 27.350 gulden, 15 procent lager dan het Nederlands gemiddelde. Friesland bevat nog aanzienlijk meer arme gemeenten dan Groningen. Van de top-tien der armste liggen er zeven in Friesland en drie in Groningen.

Alle grote steden zitten ruim onder het gemiddelde. Rotterdam is het armst met een gemiddeld inkomen van 28.900 gulden, 10 procent minder dan het landelijk gemiddelde. De gemiddelde Amsterdammer heeft nauwelijks méér te besteden. Hagenaren, Utrechtenaren en Eindhovenaren zitten 2 tot 4 procent onder het gemiddelde.

Meer over