Bloemendaal op valreep geplaatst

UTRECHT - HOCKEY

KAMPONG - BLOEMENDAAL 3-2

In twee weken is Thijs de Wert bij Kampong uitgegroeid van anonieme hockeyer tot publiekslieveling. Tot drie wedstrijden voor het einde van de competitie slaagde hij er amper in met zijn sleeppush het doel te vinden. Slechts vier keer legde hij doeltreffend aan. Veel te weinig voor een strafcornerspecialist bij een ambitieuze hoofdklasser.

In de slotweken raakte De Wert op dreef. Tegen Amsterdam stond de vliegende wissel garant voor de 2-2. Vorige week pushte hij zijn club met twee treffers naar de overwinning op en bij directe concurrent Pinoké (1-3). En zondag voltooide hij zijn kunststukje door Kampong voor de eerste keer in de clubhistorie de play-offs binnen te schieten. Met twee rake strafcorners uit vier pogingen had de Brabander een fors aandeel in de dikverdiende overwinning op Bloemendaal (3-2).

Bereikte Kampong de nacompetitie via de voordeur, Bloemendaal sloop via de achterdeur naar binnen. Pinoké was bij HGC in Wassenaar minder dan zestig tellen verwijderd van een historische clubprimeur maar in blessuretijd tekende Timmo Kranstauber van HGC uit een strafcorner alsnog voor de gelijkmaker (2-2). Door die bizarre ontknoping eindigden Bloemendaal en Pinoké in punten gelijk, waarna het aantal gewonnen duels uiteindelijk in het voordeel van de Noord-Hollandse club uitviel (13-12).

De spelers van Bloemendaal zaten al verslagen in de kleedkamer toen Kranstauber te hulp schoot. De stemming bij de veelvoudige landskampioen werd er niet beter op. De deur bleef lang hermetisch gesloten. Coach Dave Smolenaars maakte zijn spelers harde verwijten. 'Ze misten de wil, de motivatie om met elkaar te spelen. Er stond geen team in het veld, maar eilandjes.' Slechts bij de jongere spelers zag Smolenaars iets van werklust. 'Maar de internationals gaven niet thuis', stelde hij hard vast. 'Alle zes niet, van De Nooijer tot Hofman, van Jolie tot Kessing, van Jenniskens tot Stockmann.'

De Nooijer verliet chagrijnig het veld. Hij werd negen keer landskampioen met Bloemendaal maar de tiende leek verder weg dan ooit. 'Die komt er nooit', bromde hij. Ook volgend seizoen niet, dacht hij hardop, in zijn afscheidsjaar.

Het tijdperk-Bloemendaal lijkt voorbij. Sinds 2004 stond Bloemendaal altijd in de finale van de play-offs. Sinds de invoering van de nacompetitie in 1995 miste de club slechts één keer de play-offs, in 2001. 'Dat we er nu in staan, is een cadeautje', gaf Smolenaars toe. 'Een geschenk dat we met beide handen moeten aan- en uitpakken.'

Bij Kampong was de stemming zondag euforisch. 'Wij hebben de overwinning zeker niet gestolen', stelde Laurence Docherty vast. De strateeg van Kampong speelde vorig seizoen nog bij Bloemendaal. 'Vanaf het begin straalden wij overtuiging en vastberadenheid uit. ' Kampong is volgens Docherty een hecht team sinds de spelers elkaar in november tijdens een teambespreking onomwonden de waarheid vertelden.

Toch gaf coach Van der Struijk in de winterstop mental coach Roeland Weebers de ruimte de spelers bewuster te maken van alle hobbels in het teamproces. 'Spelen onder druk was in het verleden onze achilleshiel. Daar hebben we met zijn allen hard aan gewerkt.'

Met de plaats in de nacompetitie zet Kampong de eerste stap op weg naar de hoogtijdagen van weleer. De laatste van vijf titels dateert alweer uit 1985. Als grootste hockeyclub in Nederland (2.973 leden) wil Kampong weer meedoen met de top. Daartoe werden onlangs de internationals Kemperman en Weusthof voor twee seizoenen vastgelegd, en coach Cox voor drie jaar. De dragende krachten De Wijn, Caspers en clubtopscorer Jonker verlengden hun verbintenis.

Woensdag begint het avontuur voor Kampong met een thuiswedstrijd tegen Amsterdam. Bloemendaal start zijn 17de nacompetitie thuis tegen Rotterdam. De Rotterdammers zijn door hun eerste plaats in de reguliere competitie al zeker van plaatsing voor de Euro Hockey League.

LAMMERS NOG NIET VEILIG

Lang leek Marc Lammers met Den Bosch op weg naar rechtstreeks handhaving in de hoofdklasse. Maar de magie van de interim-coach is weg. Een thuisnederlaag tegen SCHC, vorige week, werd zondag gevolgd door een 3-0-verlies bij Rotterdam. De ploeg eindigt als tiende en komt één punt tekort voor directe handhaving, mede vanwege de aftrek van drie punten wegens het onreglementair opstellen van Le Roux in het begin van de competitie. Ook Schaerweijde moet in de 'play-outs' aan degradatie proberen te ontsnappen.

FINALEPLAATS VOOR LAREN

De hockeysters van Laren hebben zich geplaatst voor de finale om het landskampioenschap. Laren was in de halve eindstrijd te sterk voor SCHC. In Bilthoven won Laren zaterdag met 2-1, een dag later op eigen veld met 2-0. De tegenstander wordt woensdag bekend in Den Bosch. Den Bosch verslikte zich zaterdag in en tegen Amsterdam (2-0). Thuis herstelde de landskampioen het evenwicht (3-1). Den Bosch is regerend kampioen. Vorig jaar stonden Amsterdam en Den Bosch ook tegenover elkaar in de halve finale van de play-offs.

undefined

Meer over