Bloemen eten

Boterbloem, goudenregen, hya cinth, brem of oleander. Niet doen! Afblijven! Niet verwerken in gerechten...

Nanda Troost

Goudsbloemen daarentegen, pioenrozen, lelies, anjers, lavendel, viooltjes, en hosta's. . . je kunt ze niet alleen in de tuin of op het balkon zetten, je kunt ze ook opeten. Greet Buchner heeft er zelfs een boekje over geschreven: Bloemen op je bord (De Driehoek, in de ramsj fl 8,95). Daarin staan niet alleen recepten, er is ook een verboden - want giftig - lijst in opgenomen.

Het bijna-voorjaar is een mooi moment om stil te staan bij nieuwe plantjes in de tuin. Kies ze niet alleen meer uit op kleur of plek, denk ook aan wat er op tafel komt. Wie nu meteen naar het tuincentrum snelt: pas op voor planten en bloemen waarop bestrijdingsmiddelen zijn losgelaten!

Oost-Indische kers met Mon Chou, voorgerecht voor vier.

Pluk 12 bloemen van de Oost-Indische kers. Het beste is dat 's ochtends te doen als er nog geen vocht uit de bloemen is verdampt. Bewaar de bloemen op een koele plaats.

Maak een mengsel van 150 gram Mon Chou (of kwark) met 2 eetlepels ongezoete slagroom, 2 eetlepels mayonaise, 1 zeer fijn gesnipperde ui, en breng dit op smaak met het sap van een halve citroen, peper en zout uit de molen en een eetlepel fijngesneden blad van de Oost-Indische kers.

Vul de bloemen vlak voor het opdienen voorzichtig, zonder ze te beschadigen met het mengsel. Dien de gevulde bloemen op een schaal met verse bloemblaadjes van de Oost-Indische kers.

Voor bloemenazijn: pluk verse bloemblaadjes, bijvoorbeeld van de roos, als de dauw is opgedroogd. Vul een goed gereinigde glazen pot er voor de helft mee. Giet er zoveel wijn- of natuurazijn op tot de pot op een centimeter na is gevuld. Sluit goed af en zet de pot twee tot drie weken op een warme plaats. Zeef het vocht door een fijne doek en vul er gesteriliseerde en goed afsluitbare flessen mee. (Breng in een ruime pan water aan de kook. Roer een paar scheppen soda door het water en dompel de fles hierin onder. Spoel de fles goed om met schoon kokend water. Laat de fles uitlekken op een schone theedoek. Gebruik de fles pas als ie van binnen droog is.)

Voor wie zich nog niet avontuurlijk genoeg voelt om uit de tuin te eten: een goede groentenboer verkoopt courgettebloemen. Lekker uit de frituur. Koop (of pluk) tien courgettebloemen. Maak ze zorgvuldig schoon. Snijd een stukje jonge kaas van 80 gram in tien gelijke staafjes ter lengte van een courgettebloem. Stop in elke bloem een stukje kaas. Vouw de bloem dicht.

Maak een beslagje van 1 losgeklopt ei, 1 eetlepel water, 1 theelepel (zonnebloem)olie, 1 kopje meel. Dompel elke bloem voorzichtig in dit mengsel. Verhit frituurolie en laat de bloemen voorzichtig in de hete olie zakken. Bak ze lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in een schaal in een op 150 graden voorverwarmde oven.

Meer over