Bloedstollende ogenblikken: de strijd om de negende plaats

Zondagmiddag zat ik rustig achter het stuur van mijn Picasso, toen een opgewonden stem op de radio plotseling toeterde dat het bij FC Twente-FC Groningen 'ongelóóflijk spannend' was omdat FC Twente 1-1 had gescoord....

Ik schrok behoorlijk. In Enschede, zoveel was wel duidelijk, voltrok zich iets dermate historisch, iets zó buitengewoon spectaculairs en ondraaglijk spannends, dat het zich uitsluitend liet vergelijken met de maanlanding, wurgseks met Rita Verdonk, onbeperkt spareribs eten of de Slag bij Waterloo.

'Wat ís er met die man?', vroeg mijn dochter Hannah vanaf de achterbank. 'Waarom schreeuwt-ie zo? Is-ie niet helemaal goed snik? Of zit hij aan de drugs?'

'Het is Andy Houtkamp', zei ik. 'En het is 1-1 geworden bij Twente-Groningen! In de voorlaatste minuut! En daardoor eindigt FC Twente nu bij de eerste negen in de eredivisie! En dan mogen ze meedoen aan de play-offs om een plaatsje in de UEFA Cup! Als het tenminste bij NEC-Vitesse ook 1-1 blijft. Dus zo raar is het niet, dat Andy klinkt alsof hij in zijn kruis wordt gebeten door een Twentse keeshond.'

'Het wordt hier billenknijpen!', brulde Andy in de microfoon, alsof hij ons hoorde. 'Mensen, wat spánnend! Héérlijk!' Even overwoog ik de auto langs de kant te zetten omdat het me allemaal te veel dreigde te worden. Zoiets spannends had ik nog nooit meegemaakt.

'NEC heeft het hier in Arnhem nog niet in de gaten!', mengde de verslaggever in de Gelredome zich in de strijd, alsof het nog niet spannend genoeg was. 'Ze wéten het nog niet, dat het in Enschede 1-1 is geworden! O jongens toch, ze wéten het nog niet. De trainer maakt gebaren van: rustig aan! Het is 1-1 in Enschede, hoor, het is daar ook 1-1! De negende plaats staat op het spel! Dat worden de play-offs om de Intertoto-competie, als het zo blijft!'

Ik begon zwaar te hyperventileren en vroeg me af of ik het nummer van de trainer van NEC had, zodat ik hem kon waarschuwen dat het 1-1 was in Enschede.

Als ooit het gelijk van de KNVB en de verzamelde adviserende voetbaljournalisten is aangetoond, dan was het zondagmiddag wel. Zonder play-offs was het een gezapig middagje geweest, nu groeide eerste paasdag 2006 uit tot een van de spannendste zondagen uit de Nederlandse sportgeschiedenis.

Dirk Kuijt zag het juist, nadat Feyenoord definitief derde was geworden. 'Eigenlijk begint het nu pas', zei hij. Die hele competitie was een wassen neus, nu worden de prijzen verdeeld.

Zo is het maar net. Jammer dat PSV al verzekerd is van het kampioenschap, anders was het nóg spannender geweest. De KNVB had best kunnen overwegen de nummer één van de reguliere competitie in een best-of-seven om het landskampioenschap te laten strijden tegen de nummer laatst. Stond er tenminste voor RBC ook nog iets op het spel. Het zál je gebeuren, de nummer laatst landskampioen. Dan kun je pas écht spreken van succesvolle play-offs. Maar dat is misschien iets voor volgend jaar.

Ook Sparta en ADO Den Haag vallen buiten de boot. Uitgespeeld. Waarom laten we die eigenlijk niet lekker tegen elkaar voetballen om het kampioenschap van Delft en omstreken? Dat was toch best leuk geweest? Ik maak me sterk dat Talpa er heel wat meer kijkers mee had getrokken dan met Café de Sport. Zeker als de winnaar zich had kunnen kwalificeren voor de voorronde van de voorrondes van de Intertoto-competitie, voor zulke clubs altijd nog een hoofdprijs en tevens een garantie voor topspanning.

'Misschien kun je wel beter meedoen aan de play-offs om de Intertoto-competitie dan aan die om een plaatsje in de UEFA Cup, zei Youri Mulder 's avonds in Studio Sport. Allemachtig, had hij gelijk? Het is grootmeesterschaken, die play-offs.

En de komende week twéé keer Ajax-Feyenoord! Waar hebben wij het aan verdiend? Waar heeft Danny Blind het aan verdiend? Zonder play-offs zat hij thuis op zijn ontslagbrief te wachten, maar nu is hij nog volop in de strijd voor de eindzege in de Champions League 2006-2007, dus het Ajax-bestuur kan geen kant op. Allemaal dankzij de play-offs.

Wát een spanning, mensen!

Bert Wagendorp

Meer over