Bloedige zelfmoordaanslag in Irak

Een vrouw heeft woensdag in het noorden van Irak met een zelfmoordaanslag ten minste vijf Iraakse agenten met zich mee de dood ingesleurd....

De politie en ooggetuigen meldden dat de jonge vrouw zich met explosieven opblies in een rekruteringscentrum in Tal Afar. Als het bericht klopt, is het voor het eerst dat een vrouw in Irak een zelfmoordaanslag pleegt. Tsjetsjeense terroristen maken al wel langer gebruik van vrouwen die zichzelf opblazen.

De bloedige actie is op internet opgeëist door de terreurorganisatie al-Qa ída in Irak van Abu Mussab al-Zarqawi.

Tal Afar was eerder deze maand het toneel van felle gevechten tussen Amerikaanse en Iraakse troepen enerzijds en soennitische strijders die zich tegen het door de VS ingestelde bewind verzetten anderzijds. De Amerikanen slaagden erin na een bloedige strijd de verzetsstrijders uit de streek rond de stad te verdrijven. De Amerikanen lieten toen weten dat wel vijfhonderd ‘terroristen of buitenlandse strijders’ waren gedood of gevangengenomen in Tal Afar.

Volgens recente schattingen van Amerikaanse waarnemers zijn tussen de 7 en 10 procent van de strijders die zich met gewelddaden tegen het regime in Bagdad verzetten, geen Irakezen.

Dinsdag kwamen in Baquba, 65 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad, tien personen om het leven door een zelfmoordaanslag. Ook toen was een rekruteringscentrum het doelwit.

Meer over