NieuwsLibië

Bloedige strijd om Tripoli dreigt, nu poging VN om nieuwe burgeroorlog in Libië te bezweren is mislukt

In Libië dreigt een nieuwe ronde van de burgeroorlog uit te breken nu troepen onder bevel van de Libische generaal Khalifa Haftar steeds verder oprukken naar de hoofdstad Tripoli. Met het offensief wil Haftar afrekenen met de internationaal erkende regering van premier Fayez al-Serraj. Die beheerst nog maar een klein deel van het land.

Bert Lanting
Leden van een militie in de buurt van Tripoli staan bij voertuigen die zij naar eigen zeggen hebben afgenomen van troepen van de Libische generaal Haftar, die wil oprukken naar de Libische hoofdstad. Beeld AFP
Leden van een militie in de buurt van Tripoli staan bij voertuigen die zij naar eigen zeggen hebben afgenomen van troepen van de Libische generaal Haftar, die wil oprukken naar de Libische hoofdstad.Beeld AFP

In een poging een bloedige slag om Tripoli af te wenden reisde VN-chef Antonio Guterres vrijdag naar de oostelijke stad Benghazi voor overleg met de generaal. Maar dat leverde niets op. Haftar liet Guterres weten dat de militaire operatie tegen Tripoli zal doorgaan ‘tot het terrorisme volledig is uitgeroeid’. Guterres zei bij zijn vertrek uit Benghazi dat hij Libië ‘met een zwaar gemoed’ verlaat.

Haftar zwaait sinds 2014 de scepter over het oosten van Libië na een offensief tegen de islamisten die Benghazi hadden overgenomen. Sindsdien heeft hij zijn macht steeds verder uitgebreid. De afgelopen maanden heeft zijn ‘Libische Nationale Leger’ (LNA) een grootscheeps offensief uitgevoerd waarbij zij grote delen van het zuidwesten in handen kregen, inclusief een paar van de grootste olievelden van het land.

Woensdag gaf de ambitieuze generaal het signaal voor de operatie tegen Tripoli. Een dag later namen ze al de stad Gharyan in, op een kleine 80 kilometer ten zuiden van Tripoli. Vrijdagavond meldden ze dat ze het internationale vliegveld aan de rand van Tripoli hadden ingenomen. Maar Haftars troepen slaagden er eerder op de dag niet in de weg naar de Tunesische grens af te sluiten. Op die manier wilden ze voorkomen dat Serraj versterking krijgt van milities die vrezen dat Haftar eropuit is een autoritair bewind te vestigen in de stijl van kolonel Kadhafi. Die kwam in 2011 door een volksopstand ten val.

Chaos

De Verenigde Staten, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië hebben alle partijen opgeroepen de ‘spanningen’ niet verder te laten oplopen om te voorkomen dat ‘Libië opnieuw in een chaos wordt gestort’. Strijders van de machtige militie die de havenstad Misrata in handen heeft, trokken donderdag in allerijl naar Tripoli om de troepen van Serraj te helpen bij de verdediging van de hoofdstad. Ook de westelijke stad Zawiyah stuurde versterkingen naar Tripoli.

De westerse landen zijn bang dat de opmars van Haftar wel eens het einde zou kunnen betekenen van de regering-Serraj, waarmee zij afspraken hebben gemaakt over het tegenhouden van migranten die naar Europa proberen over te steken.

VN-chef Guterres was juist in Libië om Serraj en Haftar over te halen een vreedzame oplossing te zoeken.De bedoeling was dat de twee partijen medio deze maand zouden meedoen aan een ‘nationale conferentie’ onder de hoede van de VN.

Mogelijk probeert Haftar met het militaire spierballenvertoon alleen maar zijn positie op die bijeenkomst te versterken. Haftar zou er volgens sommige bronnen op uit zijn de positie van bevelhebber van de Libische strijdkrachten te bemachtigen bij de mogelijke vorming van een regering van nationale eenheid. Daardoor zou hij feitelijk de touwtjes in handen krijgen in het land.

Wapenleveranties

Haftar krijgt steun van de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en recentelijk ook Saoedi-Arabië. Zij zien hem als de autoritaire leider die kan voorkomen dat Libie in handen valt van extremistische groeperingen. Ook Moskou ziet Haftar, net als de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi, als de sterke man die als enige in staat is zijn land bijeen te houden. Rusland heeft wapens geleverd aan Haftar en traint ook militairen van diens LNA.

Frankrijk sloot zich donderdag aan bij de oproep tot kalmte van de westerse landen. Parijs heeft zich steeds als bemiddelaar tussen de regering van Serraj en generaal Haftar opgesteld, maar volgens sommige deskundigen sympathiseert de Franse regering in het geheim met de generaal uit Benghazi. Nog maar kort geleden was Parijs opgetogen over het offensief van Haftar tegen de jihadisten in het zuiden van het land.

null Beeld
Meer over