Bloedige aanslag op chic restaurant Burkina Faso 'werk van islamitische extremisten'

Bij een aanval door gewapende mannen op een restaurant in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, zijn ten minste achttien mensen om het leven gekomen. Onder hen zijn enkele buitenlanders.

Jeroen van Raalte
Hulpverleners brengen een slachtoffer naar buiten. Beeld reuters
Hulpverleners brengen een slachtoffer naar buiten.Beeld reuters

Dat heeft de regering maandag bekend gemaakt, nadat veiligheidstroepen een urenlange schietpartij en gijzeling hadden beëindigd. De autoriteiten in het West-Afrikaanse landen houden extremistische moslims verantwoordelijk voor de aanslag, die door geen enkele groepering werd opgeëist.

Zondagavond rond negen uur arriveerden drie of vier mannen per motor bij het restaurant. Buiten, op de drukke Kwame Nkrumah Avenue, openden ze het vuur op wachtende bezoekers. 'Mensen vluchtten het restaurant in en werden geselecteerd' door de aanslagplegers, aldus een minister. 'Sommigen werden vrijgelaten'.

Het doelwit, een Turks restaurant, staat te boek als chic en geliefd bij buitenlanders. Anderhalf jaar geleden waren een nabijgelegen hotel en koffiehuis, eveneens verzamelplaatsen voor buitenlanders, het doelwit van een aanslag. Er vielen toen dertig doden. De aanslag, waarbij ook een Nederlander om het leven kwam, werd toegeschreven aan een vertakking van de terreurgroep Al Qaida.

Doelwit

Terroristisch geweld is bezig aan een opmars in de regio, sinds in Noord-Mali in 2012 Toeareg-milities rebelleerden. Destijds gingen er onder extremisten stemmen op voor de stichting van een kalifaat, zegt Afrika-expert Melly, verbonden aan de Britse denktank Chatham House. 'Na de interventie in Mali (door VN-troepen, red.) was dat plan onhaalbaar. Dus verruilden de extremisten het veroveren van grondgebied voor terroristische aanslagen.' Ook buurlanden Niger, Ivoorkust en Burkina Faso kregen met gewapende aanvallen en ontvoeringen te maken.

Tekst gaat verder onder kaart.

Burkinese veiligheidsagenten bij de plek van de aanslag. Beeld epa
Burkinese veiligheidsagenten bij de plek van de aanslag.Beeld epa

Duidt de aanslag in Ouagadougou op de opkomst van extremisme in Burkina Faso? Melly: 'Heel weinig mensen lijken er ontvankelijk voor het jihadisme. Het land heeft een seculiere traditie en is vrij liberaal in zijn islam. Het gaat hier om geïsoleerde groepjes extremisten op het platteland.' Hun geweld richt zich voornamelijk tegen veiligheidstroepen. 'Soms, zoals zondag, gaan ze voor het shockeffect, door stedelijke plekken aan te vallen waar buitenlanders komen.' Volgens de regering van Burkina Faso proberen de terroristen zoveel mogelijke economische schade aan het land toe te brengen.

Vijf Afrikaanse landen besloten dit jaar troepen beschikbaar stellen voor een regionale strijdmacht die extremisme moet bestrijden. Tsjaad, Mali, Mauretanië, Niger en Burkina Faso, de zogeheten G5, zullen in totaal 5000 man op de been brengen. Dat zal gebeuren op initiatief van de regering in Parijs. Frankrijk is met circa 4000 troepen aanwezig is in de Sahel.

Regionale strijdmacht

De Franse president Emmanuel Macron drong er maandag bij de betrokken Afrikaanse landen op aan haast te maken met de samenstelling van de troepenmacht. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze volgend jaar operationeel zou zijn, maar Frankrijk wil dat de plannen versneld worden uitgevoed. Zijn ambtgenoot in Ouagadougou, Roch Marc Chritian Kabore, is dezelfde de mening toegedaan. De EU heeft 50 miljoen euro toegezegd voor de militaire missie, maar volgens de deelnemende landen is een veelvoud van dat bedrag nodig.

De Franse en Afrikaanse missies bestrijken een uitgebreid, veelal landelijk gebied. Afrikakenner Melly betwijfelt of een halt kan worden toegeroepen aan aanslagen zoals in Burkina Faso. 'Het inlichtingenwerk is verbeterd in de regio, maar voor dit soort acties heb je maar een paar gekken nodig.'

Verbetering: Eerder stond geschreven dat de terroristen twintig mensen hebben gedood. Dat is - volgens de laatste berichtgeving - onjuist. Onder de twintig doden zijn ook de twee gedode terroristen.

Lees verder:

Al Qaida's opmars
AQIM (Al Qaida in de Magreb) slaat zijn vleugels steeds verder uit: ook in West-Afrika, ook in Burkina Faso. Wat schuilt er achter deze verhoogde activiteit? (+)

Meer over