nieuwsplasmadonatie

Bloedbank wil dat homoseksuelen voortaan ook plasma kunnen doneren

Bloedbank Sanquin wil het mogelijk maken dat homoseksuelen ook plasma kunnen doneren. Dat kan nu nog niet. 

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bezoekt de plasmafabriek van Sanquin. De bloedbank heeft 4.000 doses met antistoffen tegen het coronavirus geproduceerd uit gedoneerd bloed.Beeld ANP

De organisatie laat weten dat dan voor plasmadonatie dezelfde (uitstel)regels gaan gelden als voor bloeddonatie door mannen die seks hebben gehad met mannen. Die mogen tegenwoordig bloed geven als het minstens vier maanden geleden is dat ze seks hebben gehad.

Per wanneer plasma kan worden gedoneerd is nog niet duidelijk, zo zegt een woordvoerder van Sanquin. Maandag staat een gesprek gepland over het onderwerp met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en homobelangenorganisatie COC en patiëntenverenigingen. Volgens de zegsman is over een maand of twee duidelijk wanneer deze verandering in kan gaan.

Verontwaardiging

De uitstelregels voor bloeddonatie en het feit dat homoseksuelen geen plasma kunnen doneren wekten bij velen verontwaardiging. Belangenorganisatie COC vindt trouwens ook de vier maanden uitstel bij donatie van bloed niet terecht. Eerder zei de organisatie al dat het wat COC betreft bij bloeddonatie moet gaan over de vraag óf je veilige seks hebt, niet over met wíe je seks hebt.

Volgens de Sanquin-woordvoerder is er ten aanzien van plasmadonatie door mannen die seks hebben met mannen een ‘verschuiving in het veld gaande’. Internationaal wordt het beleid versoepeld, sinds de jaren 80 (aidstijdperk) zijn de virus-inactiverende stappen bij het productieproces van plasma-geneesmiddelen sterk verbeterd. 

Meer over