Bloedbad tijdens demonstratie in Haïti

Gewapende aanhangers van de opgestapte Haïtiaanse president Aristide hebben een bloedbad aangericht in de straten van de hoofdstad Port-au-Prince....

Aristide verliet een week geleden Haïti onder grote internationale druk. Na zijn vertrek is er een machtsvacuüm ontstaan, waarvan verscheidene rebellenleiders gebruik lijken te willen maken. In delen van het straatarme land zijn nog altijd pro-Aristide-bendes actief. Op tal van plaatsen wordt ook nog geplunderd. Een internationale troepenmacht, momenteel ongeveer 2300 militairen uit de VS, Canada, Frankrijk en Chili, poogt momenteel voor enige stabiliteit te zorgen.

Leden van die troepenmacht, en ook de Haïtiaanse politie, waren zondag massaal op de been om geweld tijdens de demonstratie te voorkomen. De zelfverklaarde rebellenleider Guy Philippe, die meeliep in de betoging, was boos dat de agenten en militairen het bloedbad niet wisten te voorkomen. Hij zei dat zijn mannen mogelijk weer de wapens zullen oppakken om zichzelf te verdedigen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten op Haïti erkende tegenover de Britse zender BBC dat er sprake was van een chaos tijdens de demonstratie en dat de internationale troepenmacht alleen aanwezig was om de Haïtiaanse politie te ondersteunen. Hij tekende ook aan dat Amerikaanse mariniers wel degelijk direct in actie waren gekomen en hadden teruggeschoten op de aanvallers.

Premier Neptune riep de partijen in Haïti op het geweld te beëindigen. Hij bepleitte een demonstratieverbod totdat er een nieuwe eerste minister en een nieuwe regeerploeg zijn aangetreden. Naar verwachting zal er dinsdag een nieuwe premier worden aangewezen door een speciale commissie van 'wijze mannen' die afgelopen vrijdag is samengesteld.

Meer over